30.10.2010

Pumpkin pie / Kurpitsapiirakka

Halloweenia tai muitakaan sen tapaisia tai sukuisia juhlia ei ole totuttu hippilässä viettämään, mutta Leipurin suuri kurpitsafiksaatio muuttui tänään piirakan muotoon. Ylipäätään talvikurpitsa on aivan aliarvostettu tuote. Se kun on halpaa ja taipuu niin salaattiin, pastaan, risottoon kuin piirakkaankin. Ja nimenomaan puhutaan tuoreesta kurpitsasta, ei mistään kummallisesta säilykkeestä.

Pohja tähän ohjeeseen löytyi Melukylän merkinnöistä.


Tästä tuli taas neljä tuollaista n 9 cm piirasta. Tuo vuoka on kyllä palvellut koko hintansa edestä.

Pohja:

150 g voita
2 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:

1,5 dl kurpitsasosetta
1 kananmuna
1/2 dl kuohukermaa
vajaa desi ruokokidesokeria
ripaus neilikkaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus inkivääriä
isompi ripaus kanelia

Valmista ensin kurpitsasose. Keitä kurpitsan palasia vähäisessä vesitilkassa kunnes ne ovat pehmeitä. Muussaa soseeksi ja jäähdytä.

Tee pohja, nypi jauhot, suola ja voi massaksi ja lisää vesi, niin että saat taikinan näköisen klöntin. Painele vuokaan/vuokiin. Paista n. 5 min pohjaa 200°c uunissa.

Tee tällä aikaa täyte, sekoita soseeseen sokeri ja mausteet, vatkaa muna joukkoon ja viimeisenä tilkka kermaa. Laita sose pohjan/pohjien päälle ja lyö uuniin vielä n. puoleksi tunniksi.

Jäähdytä ja tarjoa kermavaahdon kanssa.

Maultaan tämä oli huippu, toki hieman reippaammalla kädellä olisi voinut mausteita laittaa.

Kuka on käynyt maistamassa?

28.10.2010

Munaton banaanikakku

Pöydällä musteni muutama banaani, ja niistä muotoutui mielikuva herkullisesta, suussa sulavasta ja mausteisesta banaanikakusta.  No puolet aineista tietysti puuttui kaapista, mutta tällainen siitä kuitenkin tuli. Jostain muistelin että baanaani kävisi kananmunan tilalla sidosaineena?

200 g margariinia
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
200 g sitruuna-jugurttia
3 banaania

Vatkaa margis ja sokeri vaahdoksi, lisää kuivat aineet, ja viimeisenä muussatut banaanit ja jugurtti. Paista n. 150°c ja tunti vartti.

Kaunis tämä ei ole, mutta harvinaisen maukas ja mehevä. Ehkä vähän vähentäisin margariinin määrää ens kerralla.



19.10.2010

Kuninkaallinen mustikkapiiras

No mitään kuninkaallista tässä ei taida olla, mutta tulipahan mieleen tuosta kuviosta.  Vähän jäi mauttomaksi, mutta näytti hauskalta:


Ohjeesta tuli neljä tuollaista n. 9 cm piirasta

200 g murotaikinaa

200 g mustikkaa
1 rkl perunajauhoa
1 dl kermaviiliä
1 muna
1 rkl ruokosokeria

Kauli taikina vuokiin, jätä hieman kuvioihin. Sekoita täyte ja lapa taikinan päälle. Laita vielä murotaikinakoristeet ja paista n. 15 min 200°c

Mustikkapiirakka ja vaniljakastike on lyömätön liitto. Vähän niin kuin tomaatti, mozzarella ja basilika.

17.10.2010

Keksihommia

Jokasyksyiset keksitalokoot on avattu! Joka ikinen syksy ilman kylmetessä ja pimetessä tekee mieli kaivaa lukuisat piparkakkumuotit esille ja nysvätä pikeerin kanssa. Leipurin lähes kahden vuoden työurakka loppui, ja jotain piti työpaikalle viedä. Kakkuja on hankala kuskata julkisissa, ja säilyvyys on vähän ongelma, joten kasa keksejä ilmestyi uunista ulos.

Tämä on perusmurotaikinapohja, jonka tällä kertaa maustin Virosta raahatulla vanilja-voi (!)-esanssilla.

1 dl sokeria
100 g voita
1 muna
1/4 dl maitoa/kermaa
1/2 tl vaniljasokeria
3-4 dl täysjyvävehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
ja sitä esanssia mielen ja maun mukaan.

Sekoita kaikki muut paitsi jauhot ja leivinjauhe tasaiseksi, lisää jauhot ja leivinjauhe muutamassa erässä, ja laita taikina muutamaksi tunniksi jää kaappiin. Kauli, leikkaa piparit ja paista 6-8 min 200°c.

Pieniä kissoja pikeerillä ja kaakaopikeerillä päällystettynä

Ruskeita ja valkoisia kukkasia
Tassuja ja laikkuja ja neniä

11.10.2010

Avocado kasvatti tupsun

Avocado muutti sisälle. Vaikka onkin lasitettu parveke, niin ei kai tuollainen trooppinen hedelmä kovin paljoa kylmästä tykkää.

Pari viikkoa sitten oli vain haljennut siemen, mutta nyt sillä on jo tupsu!

9.10.2010

Suklaaleivos karhunvatukoilla

Tämä suklaaleivos on siis toteutettu Irlantilaisen juutokakun ohjella, puolitettu vaan koko ohje. Täsä tuli kaksi tuollaista n. 9 cm halkaisijaltaan olevaa leivosta tai piirasta, mitä lie. Suklaan makeus taittui hienosti noilla karhunvatukoilla. En olekaan aikaisemmin oikein osannut käyttää kyseistä marjaa.

1.10.2010

Mustikkapiiras

Alkon Etikettilehdestä löytyi mielenkiintoinen ohje.  Toki taas pienennettiin ja puolukat vaihtuivat mustikoihin, mutta aika hyviä nämä olivat :)


Tästä ohjeesta tuli kaksi katollista, n 9 cm halkasijalla olevaa piirasta ja kaksi ilman kattoa.

200 g kaupan valmista murotaikinaa

0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl mantelilastuja
1 rkl voita
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 dl smetanaa
1 kananmuna
2 dl mustikoita

Kauli taikina ohueksi levyksi ja vuoraa leivosvuoat taikinalla. Säästä osa taikinasta kansiksi.
Paahda kaurahiutaleet ja mantelilastut voissa.
Sekoita sokerit, smetana ja kananmuna ja lisää tähän seos pannulta.
Lisää marjat viimeiseksi joukkoon.

Annostele seos vuokiin ja kauli loppu taikina kansiksi. Tiivistä reunat hyvin, ettei täyte pursua ulos.

Paista 200°c uunissa n. 20-25 min.

Vaniljakastike tai jätski sopisi tähän kylkeen aivan mainiosti.