6.2.2011

Ricottapiiras vaniljamaustetuiden päärynöiden kera

Leipuri haksahati kaupassa ruotsinkieliseen Ellen mat och vin-lehteen. Lehdessä oli useampikin kokeilemisen arvoinen ruoka ja jälkkäri. Ensimmäisenä listalle pääsi Ricottapaj med hasselnötter, vaniljkokta päron och citrongrädde.


Koska kaikki tarmo meni reseptin tavaamiseen, ei soveltelulle jäänyt tilaa. Tässä ohje, niin kuin se lehdessä oli.

Piirastaikina:
5 dl vehnäjauhoja
0,6 dl sokeria
1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
145g voita
1 dl kylmää vettä

Ricottatäyte:
250g ricottajuustoa
0,5 dl sokeria
1 kananmuna (taisin kyllä laittaa kaksi)
1 tl vaniljasokeria

Vaniljapäärynät:
4 päärynää
75 g voita
1dl hunajaa
1 vaniljatanko
(2 tl appelsiinilikööriä)
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 1/2 rkl sitruunanmehua

Tarjoiluun:
2 dl kermaa
1 dl lemoncurdia

Tee ensin päärynät. Kuori ja puolita päärynät, koverra siemenkota pois. Sulata voi ja hunaja isossa kattilassa (käytin wokkipannua). Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet, lisää siemenet ja tanko mukaan antamaan makua. Lisää likööri, sitruunankuori ja -mehu. Lisää viimeisenä päärynät ja anna kiehua hiljalleen, kunnes päärynät ovat kypsiä (n. 15 min). Jätä päärynät liemeen jäähtymään sillä aikaa kun teet piiraan.

Piirakkataikina. Sekoita jauhot, pähkinät, voi ja sokeri keskenään. Lisää vettä pikkuhiljaa kunnes massa alkaa näyttää taikinalta. Laita taikina kylmään n. puoleksi tunniksi. Laita uuni kuumenemaan 180°C. Levitä jäähtynyt taikina vuokaan, laita päälle leivinpaperi ja siihen vaikka makaroneja tai herneitä. Paino estää pohjaa paisumasta muodottomaksi. Paista uunissa n. 20 min. Tee tällä aikaa täyte.

Täyte. Sekoita munien rakenne rikki, lisää juusto ja sokeri. Sekoita. Laita täyte paistetun pohjan päälle, ja paista kunnes täyte on hyytynyt, n. 15 min.

Anna koko hoidon jäähtyä. Valmista sitruunakerma. Vaahdota kerma ja lisää lemoncurdia maun mukaan joukkoon. Asettele päärynät piiraan päälle ja tarjoa sitruunakerman kanssa.