22.2.2011

Sitruunapiirakka

Kah, tällainen löytyi luonnoksista. No jos sitten seuraavan isänpäivän varalle, tai ihan varmasti tämä toimisi myös pääsiäisen jälkkärinä. Tai äitienpäivän. Tai sunnuntailounaan. Jos tekee mieli jotain, joka on yht´aikaa makeaa ja kirpeää, niin tämä on oikea valinta.
Isäinpäivän super-aterian jälkkärinä oli kirpeää sitruunapiirakkaa kardemummavaahdon kanssa. Tämä ohje on bongattu ruokahommia-blogista



Pohja:

65 g voita
1 muna
vajaa dl ruokokidesokeria
½ tl leivinjauhetta
1 ½  dl vehnäjauhoja

Täyte:

½ purkki mascarponejuustoa
1 munaa
3/4 dl vispi- tai kuohukermaa
1 dl ruokokidesokeria
2 sitruunan mehut ja hedelmälihat
2 tl vaniljasokeria

Kardemummavaahto:

1 dl kuohukermaa
½ purkki mascarponejuustoa
1 rkl kardemummaa
sokeria maun mukaan

Valmista pohja sulattamalla voi ja vatkaamalla sen sekaan muna ja sokeri. Lisää jauhot ja leivinjauhe ja sekoita taikina toffeenväriseksi ja pehmeäksi massaksi. Voitele uunivuoka ja valmista täyte.

Sekoita kulhossa mascarponejuusto ja kerma, älä vatkaa. Lisää munat ja sitruunamehu, sekoittele. Kaada sekaan sokerit ja maistele, mikäli raaoilta munilta uskallat. Kirpeys hälvenee jonkin verran kypsymisen ja vetäytymisen yhteydessä, joten jos täyte maistuu raakana vähän liian kirpeältä, on se luultavasti valmiina juuri sopivan makeaa. Kun seos on maustettu, voit hurauttaa sen sähkövatkaimella nopeasti sekaisin. 

Levitä taikina märällä lusikalla uunivuokaan ja kaada päälle täyte. Vatkaamisen määrästä riippuen täytettä saattaa olla vähän liikaa, joten kannattaa olla tarkkana vuoan täyttymisen suhteen ja jättää raa'asti osa täytteestä pois, sillä torttu pullistelee uunissa jonkin verran. Anna tortun kypsyä 200-asteisessa uunissa puoli tuntia, jonka jälkeen tarkkaile piiraan pintaa ja ota se pois uunista heti, kun se on saanut pintaansa vähän ruskeaa väriä.

Anna piiraan jäähtyä täysin, ja tarjoile kardemummavaahdon kanssa. Vaahto saa olla aika makeaa, koska itse torttu on aika kirpsakka.