29.5.2011

Millainen on täydellinen keksi?

Jokaisella on oma mielipiteensä, millainen on täydellinen keksi. Pehmeä ja maukas, ohut ja rapea, jollakin se on kermainen täyte ja jonkun mielestä ei ole keksiä ilman suklaata. Leipurin mielestä keksin pitää olla päältä rapea ja raksahtava, sisältä sitkas ja sisältää sattumia. Jos olisin käynyt kaupassa ennen leipomista, niin nämä olisi sisältäneet tummaakin tummempaa suklaata, hasselpähkinöitä ja suolahiutaleita. Mutta en käynyt, niin näissä oli valkoista suklaata, smartiesiin tai m&m verrattavia suklaakiviä, saksanpähkinää ja hasselpähkinärouhetta, päällä suolahiutaleita. Kuitenkin keksi kuin keksi, aina niistä tulee kuitenkin sellainen rakastava ja lämmin olo jos on vähän allapäin.


n. 13 keksiä

2 1/3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
ripaus merisuolaa
50 g voita
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl ruokosokeria
7 rkl kaakaojauhetta
3/4 dl maustamatonta jugurttia
1 dl sattumia

Sulata voi, sekoita siihe sokerit ja siivilöi kaakao joukkoon. Lisää jugurtti ja sekoita. Sekoita jauhot ja sooda ja sekoita kuivat ja märät aineet. Kääntele sattumat vielä joukkoon mukaan.

Ota taikinasta puolikkaan kananmunan kokoisia knöllejä ja laita ne pellille. Knöllit leviävät aika paljon, joten n. 9 kpl on maksimi mitä normaalille pellille mahtuu. Paista uunissa (n. 180°C kaasu 3-4) n. 12 min. Jäähdytä keksejä pellillä n. 10 min ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään.

Pinnasta ei tullut ihan niin rapea, kuin olisin toivonut, ja ehkä vähän liian makeita. Mutta jos seuraavalla kerralla sokerin määrää vähän laskee ja paistaa aavistuksen kauemmin. Vai kuumemmassa?

17.5.2011

Abenteuer in Berlin

Hippilän väki kävi seikkailemassa Berliinissä kevään kunniaksi. Kaupunki alkaa olla jo tuttu, niin jätettiin perinteisimmät nähtävyydet muille ja suunnattiin mm. Spreeparkkiin ja Tempelhofin vanhalle lentokentälle. Spreepark oli kammottavan huikea vanhoine huvipuistolaitteineen ja Tempelhofissa oli aika epätodellinen fiilis tallustellessa kiitotietä pitkin.

Metsittynyt huvipuisto
Aakeelaakee
Ruokaostokset suoritettiin pikaisesti Alexanderplatzin Galeriassa, KaDeWe'en ei aika enää riittänyt.

Tässä on vaniljatöhnää, suklaamatrsipaania, kaakaoruusuja, suklaakuvioita ja hienoja suklaakuppeja.
Chilikaupasta tarttui tuliaisten (joita ei ehditty kuvata) lisäksi mukaan pelottavan oloista kastiketta
Nyt on reissut reissattu ja lomat lomailtu hetkeksi. Arki vie taas mennessään niin katsellaan mitä loppukevät ja alkukesä tuo tullessaan.

4.5.2011

Leipäjuttuja

Taannoinen patonkikokeilu innosti testaamaan leivän tekoa uudemmankin kerran. Tällä kertaa vähän tuunattuna, ihan pelkkä vehnäleipä kun ei Hippilän raadin mukaan maistu oikein miltään. Tähän sovellettiin tattaria ja tummaa vehnää perinteisten puolikarkeiden vehnäjauhojen kaveriksi. Mä ymmärrän niin paljon paremmin kaikkia leipähifistelijöitä.

Tehtiin tuplana

4 patonkia

Päivä 1.

1 tl hiivaa
2 dl huoneenlämpöistä vettä
2 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva veteen ja sekoita jauhot joukkoon. Laita kelmu kulhon päälle ja jätä pöydälle vähintään yön yli, mieluusti lähemmäksi 24 tunniksi.

Päivä 2.

15 g hiivaa
2 dl huoneenlämpöistä vettä
2 tl suolaa
6-7 dl jauhoja (laitettiin 1 dl tattaria, 3 dl tummaa vehnää ja loput normivehnää)
öljyä

Liota hiiva veteen ja lisää esitaikina sekä suola. Lisää loput jauhot ja vaivaa kunnes taikinassa on sitkoa. Mitä vähemmän jauhoja, sitä mehukkaampi leipä. Peitä kulho liinalla ja anna nousta reilu puolisen tuntia.
Öljyä työtaso ja kädet kippaa taikina pöydälle ja jaa se neljään osaan. Painele taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja rullaa niin kuin kääretorttu.
Laita pellille n. 1,5 kertaa pellin pituinen leivinpaperin pala, nosta patonki pellin reunaan. Rullaa seuraava patonki ja nosta se pellin puoleen väliin, nosta patonkien välistä leivinpaperi koholleen, niin että patongit noustessaan tukevat toisiaan. Rullaa loput patongit ja laita pellille samaan tapaan. Siivilöi patonkien pinnalle reilu kerros jauhoja, laita kelmu löyhästi pellin päälle, ja nosta patongit jääkaappiin nousemaan.

Päivä 3.

Laita uuni lämpeämään, kaasu 8 ja tavanuuni varmaan 300°C. Nosta patongit pöydälle uunin lämpeämisen ajaksi. Suorista leivinpaperi eli ota tuet pois (eli paista kerrallaan 2 patonkia). Viillä halutessasi terävällä veitsellä n. 1cm syvät viillot. Nosta uunin pohjalle vesiastia ja laita patongit uuniin. Laske lämpö kaasu 6 ja tavan uuni 250°C n. 5 minuutin paiston jälkeen ja paista patongit kypsäksi (15-20 min). Paista loput samaan malliin. Jäähdytä patongit ritilän päällä.

Tästä tuli lähes täydellinen Hippilän makuun, aavistuksen hapan ja sitkas mutta maistuva ja mehevä.



Bonuksena vielä superhelppo vaihtoehto kaupan maustetulle tuorejuustolle:

1 pkt maustamatonta philadelphia-tuorejuustoa
nippu basilikan lehtiä
nippu timjamia

Hienonna yrtit pieneksi ja sekoita juuston joukkoon. NAM!