29.1.2012

Focaccia

Ihanan suolainen ja öljyinen, suussa rapsahtava leipä vaatii aikaa ja hellyyttä. Mutta maksaa kaiken vaivan tuplana takaisin, kun siitä haukkaa ensimmäisen lämpimän palan.

Pikkuvuokaan:
Tuplat jos tekee niin tulee uunipellillinen

5,5 dl durum-vehnäjauhoja
0,5 rkl merisuolaa jauhettuna
1/4 pkt hiivaa
2,5 dl vettä
0,75 dl oliiviöljyä
0,5 dl valkoviiniä

Lisäksi:
Reilusti oliiviöljyä
Merisuolaa
Rosmariinia

Mittaa kulhoon jauhot ja suola. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hiivaliuos jauhoihin, vaivaa käsin vähintään 10 minuuttia, lisää matkan varrella vuorotellen öljy ja valkoviini. Vaivaa kunnes taikina näyttää hyvältä. Laita jääkaappiin kannelliseen kulhoon yön yli. Taikina turpoaa sitten aika reilusti, joten ihan pieneen purkkiin ei kannata laittaa.

Seuraavana päivänä öljyä vuoka. Venyttela taikina vuokaan ja anna kohota liinan alla pari tuntia.
Lämmitä uuni 200°C (Kaasu reilu 4). Töki pintaan koloja, voitele öljyllä, ripottele päälle suola ja rosmariini. Tuore maistuu tietysti aina paremmalta, mutta kuivattukin käy. Paista puolisen tuntia, voitele pinta vielä kerran öljyllä kun otat leivän uunista. Jäähdyttele hetki liinan alla, niin pinta pehmiää vähän. Lämpimänä tää on parasta.

Väriä olisi saanut olla hieman enemmän pinnassa