1.12.2012

Risottotaivaassa

Bongasin Gurmee-blogista aivan mahdottoman herkullisen kuuloisen ohjeen. Maa-artisokkarisottoa, tomaattivinaigrettea ja maa-artisokkasipsejä. Alunperin ohej on kotoisin Gloria Ruoka&Viinistä. Hipillä oli sopivasti vapaapäivä perjantaina, ja vinkkasin toiveen perjantai-illan ruoasta hänelle.

Kolme tuntia siihen kuulemma meni, mutta kaikki Hannan ylistyspuheet oli ansaittuja. Ihan käsittämättämän hyvää risottoa.

Tää oli niin hyvää, että maltettiin ottaa vain yksi kuva annoksesta

Näin Hippi (ja Hanna) sen teki:

Sipsit:

n. 2 dl rypsiöljyä
pari isoa maa-artisokkaa

Kuumenna öljy 160°C, kuori maa-artisokat ja leikkaa ne ohuiksi lastuiksi. Friteeraa lastut öljyssä kauniin värisiksi. Varo ettei pala! Nosta valmiit sipsit reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään.

Sipulihauduke:

1 keskikokonen sipuli
3 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
2 dl rypsiöljyä
1 laakerinlehti
1 timjamin oksa
1 dl oliiviöljyä

Hienona sipulit. laita ne rypsiöljyn ja mausteiden kanssa kattilaan. Hauduta kypsäksi, älä ruskista sipulia.  Siivilöi öljy ja poista timjami ja laakerinlehti. Kaada sipulit pieneen kulhoon ja sekoita oliiviöljy joukkoon.

Tomaattivinaigrette:

1 dl sipulihauduketta
2 tomaattia
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 (luomu)sitruunan kuori ja mehu
suolaa
sokeria
mustapippuria

Kuutioi tomaatti, raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita tomaatti, sitruunan kuori, ruohosipuli ja sipulihauduke kattilassa ja kuumenna. Lisää sitruunan mehua maun mukaan. Soseuta aineet sauvasekoittimella. Lisä mausteet. Tarjoa lämpimänä.

Paahdettu maa-artisokkapyre:

1 sipuli
n. 7 maa-artisokkaa
öljyä
voita
vettä

Hienonna sipulit, kuori ja leikkaa maa-artisokat paloiksi. Paahda maa-artisokat kattilassa (öljyä pohjalle) niin että ne saavat hieman väriä. Lisää nokare voita ja sipulit ja paahda vielä minuutin verran. Lisää vettä niin että kasvikset peittyvät. Hauduta kypsäksi n. 10 min. Siivilöi kasvikset liemestä (säästä liemi!) ja soseuta ne paksuksi pyreeksi. Ohenna tarvittaessa liemellä.

Risotto:

3 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
n. 5 dl kasvislientä (voit osan korvata maa-artisokkapyreestä ylijääneellä liemellä)
nokare voita
maa-artisokkapyre
parmesan-juustoa
suolaa
sitruunan mehua loraus

Silppua sipulit, kuullota ne öljyssä. Lisää riisit ja kuullottele niin että niistä tulee läpinäkyviä. Lisää valkoviini ja hauduta kunnes se on imeytynyt riisiin. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrellaan ja anna liemen imeytyä riiseihin aina ennen uuden lisäämistä. Ripauta aina vähän suolaa risottoon samalla kun lisäät lientä. Varo kuitenkin ylisuolaamasta risottoa. Jatka kunnes riisit ovat al dente. Lisää risottoon nokare voita, maa-artisokkapyre, raastettua parmesan-juustoa sekä sitruunan mehua.

Kokoa annos, ensin risottoa, reunalle tomaattuvinaigrettea, päälle parmesania ja maa-artisokkasipsejä. Aivan taivaallisen hyvää.