30.4.2012

Vapun kakkutikkarit

Koska pääsiäisen cake popsit meni flunssan takia ihan penkin alle, piti nyt vappuna ottaa revanssi. Pääsiäisen aikaan tein jo kakkupohjan (jonka siis pakastin silloin), ja loppu olikin tosi nopeaa ja kätevää.

Nämä ovat syöneet siis kakkupohjaa, maustamatonta tuorejuustoa ja rommia. Päällystetty valkoisella ja tummalla suklaalla.



Hauskaa Vappua kaikille!

27.4.2012

Parsarisotto

Se on kotihippi tässä hei!

Olin kokkausvuorossa ja toivelistalla oli parsarisottoa, joten sellaista sitten.

Näillä määrillä kun tekee, niin kaksi ihmistä syö mukavasti ja hieman jää yli.

Aineet:
Nippu vihreää parsaa
200g risottoriisiä
1 kasvisliemikuutio
2 salottisipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
Lasi valkoviiniä
Tilkka oliiviöljyä
Pari nokaretta voita
Sopivasti timjamia
Pippuria ja suolaa
Parmesaania

Pese ja kuori parsat ja keitä kypsiksi. Leikkaa parsa n. sentin mittaisiksi paloiksi. Voit jättää parsan nuput koristeeksi annokseen. Jätä leikattu parsa odottamaan jatkotoimenpiteitä.

Laita toiseen kattilaan vettä kuumenemaan ja kasvisliemikuutio liukenemaan.
Pilko salottisipuli ja valkosipuli.
Laita toisen kattilan pohjalle tilkka oliiviöljyä ja nokare voita ja kuullota sipuleita jonkun aikaa pienellä lämmöllä.

Lisää sitten risottoriisit joukkoon ja nosta lämpöä ja sekoita riisejä koko ajan. Noin minuutin kuluttua riisit alkavat näyttää hieman läpikuultavilta. Lisää silloin valkoviini ja vähennä lämpöä ja jatka sekoittamista.

Kun valkoviini on imeytynyt ala lisätä kasvislientä pari kauhallista kerrallaan ja sekoittele välillä. Anna liemen aina imeytyä ennen kuin lisäät uutta lientä. Jatka tätä kunnes risotto alkaa olla sopivan kypsää.  Lisää pippuri, hienoksi leikattu timjami, suola ja leikatut parsat sekaan ja sekoita vielä hetki.

Kun risotto on sopivan kypsää, ota kattila pois levyltä ja lisää kourallinen hienoksi raastettua parmesaania ja nokare voita ja sekoita kunnolla. Laita kansi kattilan päällä ja anna hautua pari kolme minuuttia.

Oman annoksen koristelin parsannupuilla ja timjamin oksilla ja päälle vähän parmesaania.

Hyvää tuli!


18.4.2012

Taivaallinen pavlova

Mä en tykkää marengista, mutta olen valmis vaihtamaan mielipidettä tämä kakun kohdalla. Vielä kun tulee kotimaiset marjat kauppoihin, niin en juuri tiedä mitään parempaa.



Marjapavlova:

Marenkipohja:
3 valkuaista
ripaus suolaa
2,5 dl sokeria
1 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa

Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri, etikka ja maissitärkkelys joukkoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Levitä/pursota vaahto pellille, joko yhdeksi isoksi pohjaksi tai annoskupeiksi. Tee reunoista korkeat, niin mukaan mahtuu paljon marjoja. Paista pohjia 100°C (Kaasu 1) noin tunti, kunnes pohjan on kuivunut, mutta ei palanut. Pohjan pitäisi olla päältä rapea ja sisältä sitkas.

Pohjan voi tehdä reilusti etukäteen ja säilyttää pimeässä ja kuivassa tilassa. Täytä vasta juuri ennen tarjoilua.

Täyte:
1 dl kermaa
1 dl rahkaa/tuorejuustoa/mascarponea
Vaniljasokeria
Marjoja maun mukaan
pari palaa suklaata

Pilko marjat, levitä ne marenkipohjalle. Vatkaa kerma, ja sekoita rahka/tuorejuusto/mascarpone joukkoon, mausta ja levitä merjojen päälle keoksi. Koristele marjoilla ja sulatetulla suklaalla ja tarjoa heti.


17.4.2012

Ihana kesäsalaatti

Vaikka kesä ei ihan vielä olekkaan ovella, kesäsalatin ensimmäiset raaka-aineet ovat ilmestyneet kauppoihin. Mansikoita, parsaa ja tuoreita vihanneksia.


Mansikka-parsa-brie-salaatti

Parsaa
Mansikoita
Vuonankaalia
Viinisuolaheinää
Cashewpähkinöitä
Briejuustoa

Kastike:
1,5 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl balsamicoa
0,5 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa, pippuria, limeä

Sekoita kaikki kastikkeen aineet. Keitä parsa napakaksi. Paahda pähkinät kuivalla pannulla. Sekoita salaattiaineet, ja lisää kastiketta maun mukaan.



16.4.2012

Oodi keväälle

Vanhemmat tulivat Italian reissulta ja kutsuivat arkisena maanantaina syömään. Pitkän ja uuvuttavan työpäivän jälkeen raahauduttiin valmiiseen pöytään ja viikko oli pelastettu. Parsaa! Kuinka kiireinen ihminen voi olla, että parsa-ajan alku on mennyt ohi? Keväässä parasta on parsa hollandaise-kastikkeella ja kotimaiset tulppaanit.

Parsasta innostuneena päätin tehdä piirakan, tulppaaneja ostin ikkunalle.



Parsa-sinihomejuusto-piirakka

Piirakan pohja (tee itse tai osta kaupasta)
Nippu parsaa
100 g voimakasta sinihomejuustoa, Pirkka on yllättävän hyvä vaihtoehto
1 valkosipuli
1 salottisipuli
1 dl juustoraastetta
1 dl kuohukermaa
1 prk ranskankermaa
1 kananmuna
suolaa, pippuria, sitruunamehua, timjamia

Painele pohja piirasvuokaan, esipaista n. 10 min 200°C (kaasu 4). Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä voissa. Sekoita ranskankerma, kerma, kananmuna, juustoraaste ja mausteet. Levitä pohjan päälle sipuliseos, kaada täytemassa päälle, kuutioi sinihomejuusto päälle, ja viimeisenä lisää parsat. Paista 200°C (kaasu 4) uunissa reilu puoli tuntia, kunnes täyte on vetäytynyt ja pinta ruskistunut. Anna vetäytyä ennen tarjoamista n. 15 min.




15.4.2012

Älä arvostele mun illallista!

Meillä on kaveriporukan kanssa ollut tässä syksyn ja talven mittaan Älä arvostele mun illallista-kierros. Haluttiin kokeilla Arvostele mun illallinen-konseptia, mutta todettiin, että jos lähdetään arvostelemaan sapuskoita, niin ehkä ei olla enää ystäviä kiekan jälkeen. Nyt vaan syödään hyvin ja pidetään hauskaa. Ja optiona on, että jos kaikki kokkaukset menee penkin alle, saa tilata pizzat, ja kukaan ei saa arvostella mitenkään. Älä arvostele mun illallista!

Koska ystäväni eivät tietääkseni blogia lue (ja jos vastoin tietoani lukevat, jätä lukeminen tähän, ja kerro mulle että luet!), uskallan laittaa tänne vähän kokeiluja mitä tein omaa vuoroani varten. Mun kohdalle sattui sinällään aika armollinen vuodenaika, kesäkuun alku, jolloin on helppo saada hyviä ja tuoreita raaka-aineita. Kantavaksi teemaksi valitsin luonnollisesti kesän ja sivuteemana on skumppaa läpi aterian.

Ensimmäisenä kokeiluun pääsi feta-minttu-vesimelonikuutiot ja kurkkurullat. Kuviin törmäsin jossain netin syövereissä ja sen perusteella lähdettiin toteuttamaan.



Feta-minttu-vesimelonikuutiot

Vesimelonia
Fetaa
Tuoretta minttua
Salottisipulia

Muussaa feta, silppua minttu, pilko salotti niin pieneksi kuin jaksat. Sekoita aineet keskenään, lisää tarvittaessa mustapippuria ja sitruunaa. Kuuioi vesimeloni suupalan kokoisiksi paloiksi, koverra yhdelle sivulle pieni kuoppa ja laita fetatahnaa siihen.

Ihanan raikas, suolainen pieni suupala.


Kurkkurullat

Kurkku
Oliiveja
Aurinkokuivattua tomaattia
Sitruunaa
Tuorejuustoa/paksua jogurttia
Coctailtikkuja

Pese kurkku ja ota siitä juustohöylällä pitkiä siivuja. Silppua oliivit, tomaatti ja sekoita ne tuorejuuston sekaan. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunalla. Laita kurkkusiivulle lusikallinen täytettä, rullaa ja laita coctailtikulla kiinni.

Tämä olisi kaivannut sisälleen jonkun hieman raikkaamman täytteen

5.4.2012

Pääsiäisen cake popsit

Tänään oli tarkoitus askarrella Bakerellan jalanjäljissä pääsiäisaiheisia cake popseja. Kakkupohjan sain aikaiseksi, mutta sitten flunssa vei voiton. Joten tässä vain ihania kuvia Bakerellalta. Iloista pääsiäistä kaikille!




Ehkä sitten ensi vuonna tällaisia.

2.4.2012

Tiput valloittaa asunnon

Kevät hiipii varkain asuntoon. Kaupasta tarttuu kuin huomaamatta nippu tulppaaneja ostoslistan jatkeeksi, parvekkeella narsissit, ruukkutulppaanit ja krookukset kukkivat täyttä häkää, kissan ohra kasvaa tohinalla, pajunkissat ovat pehmeitä ja kauniita ja pienet keltaiset tiput valloittavat asunnon.










1.4.2012

Porkkanakakkua ja mokkapaloja

Porkkanakakusta ja mokkapaloita tulee lapsuus mieleen. Äidillä oli tapana tehdä porkkanakakkua, ja mikään ei ole koskaan maistunut yhtä hyvälle. Mokkapaloja taasen tehtiin hyvän ystävän kanssa, vaikka meidän leipomissuosikki oli kyllä tiikerikakku. Mutta tiikerikakkua ei viitsi tehdä montaa kertaa viikossa, niin mokkapalat oli hyvänä kakkosena.



Kylään tuli yhden viime vuoden projektin väkeä katsomaan lopputulosta, ja pöytään päätyi avokado-feta-wrappeja, kurkku-katkarapu-wasabi-wrappeja, vähän erilaisia juustoja ja makeana mokkapaloja ja porkkanakakkua. Pieninä paloina, niin ei tarvii lautasia ja lusikoita ja jaksaa maistaa molempia.



Porkkanakakku, (Täti Monikan majatalosta napattu ja muokattu)

3 munaa
1,5 dl oliiviöljyä
6 dl hienoa porkkanaraastetta
1 omena raastettuna
1 dl hasselpähkinärouhetta
0,2 dl kookoshiutaleita
3,2 dl vehnäjauhoja
1 dl muscvado-sokeria
1 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa

Kuorrute:
300 g tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
limen mehua

Koristeet:
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
porkkanasuikaleita
limenkuorisuikaleita
inkiväärisuikaleita

Raasta porkkanat ja omena. Yhdistä kaikki kuivat aineet. Sekoita munat ja öljy. Lisää kuivat aineet pikkuhiljaa sekoitellen munien ja öljyn joukkoon. Lisää lopuksi porkkana- ja omenareeste taikinaan. Kaada voideltuun vuokaan, ja paista n. tunti 175°C (kaasu 3-4).

Jäähdytä kakku, ja anna vetäytyä mielellään seuraavaan päivään jääkaapissa. Kuorruta ennen tarjoilua, sekoita kaikki kuorrutteen aineet keskenään ja leivitä kakun päälle. Valmista halutessasi koristeet, kiehauta sokeri ja vesi siirapiksi, lisää suikaleet joukkoon, anna kiehua hiljalleen n. 5 min. Nosta suikaleet leivinpaperin päälle jäähtymään ja kiepauttele koristeiksi.

Kuorrutetta pitää olla paljon

Mokkapalat melkein Kinuskikissan tapaan

Pohja:
150g voita
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
3,2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Kuorrute:
75g voita
4 dl tomusokeria
0,5 dl kahvia
2 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää taikinaan maitoa ja kuivia aineita vuorotellen. Paista voidellussa vuoassa n. 12 min 200°C (kaasu 4).

Kippaa pohja leivinpaperille jäähtymään. Valmista kuorrute: Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kokoajan sekoitellen kunnes seos pulpahtaa. Jäähdyttele kylmässä vedessä, kunnes seos paksuuntuu. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymän. Koristele nonparelleilla ennen kuin kuorrute on täysin jähmettynyt.