30.9.2012

Sunnuntaibrunssi

Olen lähdössä hieman poikkeukselliselle työmatkalle nro 1, Väli-Amerikkaan, Guatemalaan. Työmatka nro 2 seuraa myöhemmin lokakuussa. Vanhemmat tulivat reissun aattona sunnuntaibrunssille, ja tarjolla oli hyväksi todettuja klassikoita, Pärnun tuliaisia ja uusia kokeiluja.


Kaiken kaikkiaan brunssi piti sisällään mm. seuraavia tuotteita:

Croisantteja
Pannukakkuja
Viikuna-vuohenjuustosalaattia, hunajakastike
Tomaatti-mozzarellasalaattia, pesto
Emmental-juustoa
Brie-juustoa
Tomaattia, kurkkua, salaattia
Voita
Makkaraa
Hilloja
Kananmunia
Oliiveja
Jugurttia
Mustikoita
Avocadocrostinit
Hedelmiä
Pannacottaa ja inkiväärikeksejä
Kahvia
Appelsiinimehua
ja tietysti samppanjaa

Aika luksusta vai mitä?




Mutta nyt blogi hiljenee reissun tai reissujen ajaksi, olen muutaman reseptin ajastanut lokakuulle iloksenne. Tiedossa ainakin nuo taivaalliset inkiväärikeksit ja mustikkapannacotta.


Adios!

28.9.2012

Mexiko lautasella

Yllättäen viikon sisään tulin vierailleeksi kahdessa Helsingin Mexikolaisessa ravintolassa, Pueblossa ja Patronassa. Molemmat tarjoilevat autenttista Mexikolaista ruokaa. Vaikea sanoa, omasta Mexikon reissusta on lähes kymmenen vuotta aikaa, ja siitä muistan oikeastaan ainoastaan tortillakeiton (joka oikeasti oli varmaan tehty kanaliemeen, mutta olin autuaan tietämätön asiasta) ja taivaalliset quesadillat katukeittiöstä syötynä. Letut paistettiin tilausten tahdissa, väliin sai suolaista juustoa kun oppi pyytämään ja kupeista sai mättää haluamansa määrän salsaa ja guacamolea päälle. No mutta asiaan.

Pueblossa oli pääasiallisesti tarjolla tacoja eri täytevaihtoehdoilla. Alkuun söimme kolmistaan ison chevicen ja naksuja guacamolella, pääruoaksi otin kolme kasvistacoa. Ruokaa oli paljon ja se maistui hyvältä. Kaksi tacoa alkupalojen kera olisi riittänyt. Annokset tilataan baaritiskiltä, ja tarjoillaan pöytään. Ihanan rento tunnelma, sateinen syyskuu tuntui heti paljon paremmalta.

Patronaan on kuuleman mukaan vaikea saada pöytää, mutta meillä se kävi suhteellien kivuttomasti. Vähän jouduimme toivomastamme aikataulusta tinkimään, mutta mikä ettei. Palvelu oli hyvää, mutta vähän hidasta. Alkuruoat tulivat pöytään vähän vajaa tunnin päästä pöytävarauksen alkamisesta. Mutta sitten homma sujui joutavasti, mutta mitään pikaruokaa tämä ei ole. Alkuun otettiin mix-lautanen, jossa oli papuja, guacamolea, habanero-ananassalaattia ja cheviceä. Lisäksi oli naksuja. Kuuden hengen seurueelle tämä oli hyvä vaihtoehto. Pääruoaksi söin enchilladas jonka sai vegeversiona. Myös muut  pääruoat tacoja lukuunottamatta oli mahdollista saada vegenä, kannattaa kysyä! Hyvää ja oma annos oli jopa liian riittävä, Hippi otti iltapalaleivän kun päästiin kotiin.

Ihanaa, että Helsingissä ravintolakulttuuriin on tullut vaihtoehtoja. Tarpeesta kertoo että pöytävaraus on ehdoton molempiin paikkoihin, Puebloon saattaa tuurilla mahtua ilmankin pienellä poppoolla.

Molemmista selvittiin suhteellisen edukkaasti, Patronas kustansi n. 35 € kahdella juomalla, Pueblo reilu parikymppiä yhdellä juomalla.

Saludos!

Tämä oli ainoa (edes vähän) julkaisukelponen kuva Patronasta

25.9.2012

Sahramipuusti

Teki mieli pullaa, kaupat kiinni ja talossa ei kardemumman häivääkään. Onneksi kaapista löytyi Berliinistä tuotua sahramia joten sillä sitten mentiin. Prinsessakeittiöltä löytyi mielenkiintoisen oloinen puustiohje, jota vähän muokkailin omaan näppiin sopivaksi.


Puolitin annoksen, tästä tuli seitsemän isohkoa pullaa.

75 g voita
1,5 dl maitoa
1 kananmuna
11 g kuivahiivaa
1 g sahramia
5-6 dl vehnäjauhoja

Sulata voi kattilassa. Lisää siihen maito. Mittaa sokeri ja sahrami toiseen kulhoon. Lisää voi-maitoseos sokerin ja sahramin joukkoon, sekoita. Lisää muna ja sekoita uudestaan. Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja lisää se taikinaan. Lisää jauhoha desi kerrallaan, kunnes koostumus on hyvä. Mielummin liian löysää kuin liian tönkköä. Kohota vedottomassa paikassa (esim uunissa) n. tunti tai ylikin.

Täyte:
Voita
Sokeria
Kanelia

Päälle raesokeria

Kauli taikina suorakaiteeksi, lisää sille voita (tarpeeksi), sokeria ja kanelia. Rullaa tiiviiksi rullaksi ja paloittele pulliksi. Voitele ja laita raesokeria päälle. Laita uuni päälle 220°C (Kaasu 4,5) ja nostata pullia sen aikaa liinan alla. Paista 10-15 min.


24.9.2012

Ihan tavallinen (kasvis)makaronilaatikko

Tää on ihan tavallinen kasvismakaronilaatikko, mutta silti ihan tajuttoman hyvää. Ja tästä syödään pitkälle ens viikkoon. Tärkein juju on, että unohtaa kauppaan ne kaikki pakastevihannekset, ja pilkkoo tuoreita sen sijaan. Hintakaan ei päätä huimaa, pavut, parsakaali ja porkkana makso yhteensä ehkä kolme euroa. Ja vihanneksia voi varioida aina kauden mukaan. Päälle pitää laittaa ketsuppia. Makaronilaatikko ilman ketsuppia ei ole mitään.


Iso laatikollinen näin:

400g (täysjyvä)makaronia
200 g parsakaalia
100 g papuja
1 porkkana
1 pkt fetaa
4 kananmunaa
2 dl kermaa (tai maitoa sen sijaan)
n. 6 dl maitoa
200 g juustoraastetta
Suolaa
Pippuria
Chiliä

Keitä makaronit puolikypsiksi suolavedessä. Huuhtele kylmällä vedellä. Perkaa pavut ja keitä niitä n. 8 min. Sama parsakaalille, irroita nuput ja keitä niitä 7-8 min, kuitenkin niin että jäävät rapeiksi. Jäähdytä kypsät vihannekset kylmässä vedessä. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Sekoita makaronit, vihannekset ja kuutioitu feta keskenään. Tee munamaito. Sekoita maito, kananmunat ja kerma. Lisää reilusti mausteita, chilin kanssa kannattaa luottaa omaan mututuntumaan. On ikävää jos laatikko on liian tulista.
Kaada voidellun vuokaan vuorotelleen makaroni-vihannessekoitusta ja juustoraastetta. Säästä vajaa puolet raasteesta myöhempää varten. Lisää munamaito laatikkoon.
Paista 225°C foliolla peitettynä 45 min. Ota 40 minuutin jälkeen folio pois ja lisää päälle loput juustoraasteet. Paista kunnes munamaito on hyytynyt ja juusto sulanut. Anna vetäytyä uunista oton jälkeen vartti ennen syömistä. Tarjoa ketsupin kera.

Koska makaronilaatikosta ei viitsi kovin montaa kuvaa ottaa, käytän tilaisuuteni kertoa että hei, me ollaan Pinterestissä! Ai missä? No Pinterest on näpsäkkä palvelu, jossa voi merkata ja järjestellä linkkejä kuvien kautta. Vähän niinkuin kirjanmerkkivalikko, mutta kätevämpi. Ja muut voi seurata mitä sinne pinnailee. Meille se toimii eräänlaisena muistiona, jos netissä näkee kivan reseptin tai kuvan, niin nappaan sen muistiin. Ja myöhemmin on helppo palata samaiseen kuvaan tai linkkiin. Näin sinne kerääntyy valtava arsenaali ideoita ja inspiraatiota. Tule sinäkin mukaan! Meidän sivulle pääset sivupalkin linkin kautta.


23.9.2012

Pumpulinpehmeä Japanilainen juustokakku

En tiedä onko tämä oikeasti Japanista, mutta tällä nimellä kakku kiertää Internetistä. Rakenteeltaan tämä on jossain sienikakun ja juustokakun välimaastossa. Pumpulin pehmeää mutta voimakkaan makuista. Tällä kertaa tein tämän Philadelphia-juustosta, mutta seuraavalla kerralla meinaan panostaa mascarponeen. Philadelphian maku tuli muiden mietojen makujen joukosta liian voimakkaasti läpi.



En ole ehkä koskaan laittanut mitään tällaista suuhuni, se suorastaan suli, ja täytti kaikki pienimmätkin makulokerot. Kannattaa kokeilla, mutta ole tarkka ohjeen kanssa. Alkuperäiset ohjeet löytyivät Sprinklebakesilta (kupeissa) ja Dianas dessertsilta (grammoissa).

Puolitin annoksen, ja tästä tuli matalahko kakku 20 cm vuokaan.

125 g Philadelphiaa tai mascarponea
25 g voita
50 ml kermaa/maitoa
1 rkl sitruunamehua (15ml)
30 g erikoisvehnäjauhoja
10 g maissitärkkelystä
ripaus suolaa
3 kananmunan keltuaista
3 kananmunan valkuaista
70 g tomusokeria
(loraus sitruunamehia marenkiin)

Sulata vesihauteessa juusto, voi ja maito. Sekoita kunnes massa on tasaista ja jäähdytä. Sekoittele aina välillä jäähdytyksen ajan, niin ei muodostu kokkareita.
Laita uuni kuumenemaan 160°C (Kaasu 1).
Sekoita keskenään maissitärkkelys, suola ja vehnäjauhot. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Lisää voi-juusto-maitoseokseen vuorotellen keltuaista, sitruunamehua ja jauhoseosta. Jauhot kannattaa siivilöidä, niin seos pysyy helpommin tasaisena.
Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa. Siivilöi tomusokeri joukkoon, ja halutessasi vähän sitruunamehua. Siitä tulee makua ja rakennetta. Vatkaa kunnes seos on kiiltävää.
Sekoita valkuaiset taikinaan varovasti käännellen, mutta niin että taikina on ihan tasaista.
Paista vesihauteessa n. 1h 10 min, kunnes kakku on täysin hyytynyt. Nosta valmis kakku pois hauteesta ja jäähdytä. Laita kakku vielä jääkaappiin kylmettymään ennen tarjoamista. Koristele ja tarjoa kakku suoraan jääkaapista.

Koristeena tässä käytin matcha-jauhetta ja vadelmia.


Muutama niksi vesihauteelle: Käytin irtopohjavuokaa, jonka tiivistin ulkopuolelta foliolla. Lisäksi vuorasin vuoan kokonaisuudessaan leivinpaperilla niin, ettei haudevesi pääse mistään kolosta taikinan joukkoon. Vettä hauteessa oli n. puoleen väliin kakkuvuokaa,vähän alle folion yläreunan. Vesi puolestaan oli isohkossa lasagnevuoassa, syvä pelti ajanee saman asiaan.


Lauantailuksusta: Papu-suppisleipä

Nyt kun Hippi on lauantain pääosin työmaalla, niin mulle tarjoutuu aina tilaisuus hemmotella itseäni, ehkä vähän sellaisilla sapuskoilla, mistä Hippi ei niin välitä. Kuten tänään suppilovahveroilla.
Tää oli muuten ihan käsittämättömän hyvää, sekä leipä että viini. Ja ruoan jälkeset nokkaunet Elämänvalon kanssa.



Papu-suppilovahveroleipä

Papuja
Suppilovahveroita
Valkosipulin kynsi
Nokare voita
0,5 dl kermaa
Kourallinen goudaraastetta
Suolaa
Pippuria
Hyvää leipää

Puhdista pavut ja sienet. Keitä pavut suolavedessä kypsäksi, n. 10 min. Silppua valkosipuli, paista voivokareessa. Lisää sienet ja haihduta vesi pois. Lisää kerma, ja kiehauta kasaan. mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle gouda ja kypsät pavut. Sekoita.
Paista leipäviipaleet rapeiksi pannulla voissa. Kasaa leivät ja syö lämpimänä. Jos haluat extraluksusta, niin nokare sinihomejuustoa sopii seuraan vallan mainiosti.



21.9.2012

Kolminkertainen hurraa-huuto ruusukaalille!

Ennen kuin menen siihen ruusukaaliin, niin haluaisin kertoa että tämä viikko on ollut hyvä viikko. On ollut teatteria (Q-Teatterin Tulipunainen hevonen, suosittelen lämpimästi), meksikolaista iltaa työkavereiden kanssa (Pueblo, suosittelen), aamiaispalaveria (Kiila, ihan ok, pitäisi useammin käydä kaupungilla aamuisin) , etätyöpäivää (jes, ei ruuhkabusseja), sushilounasta (Stockmann, parempaakin saa). Ja tiedossa vielä ainakin aamutallia, hierojaa ja toinen teatteri (Tähden hetki Universumilla). Voi pojat! Harvoin osuu näin monta hyvää asiaa samalle viikolle.


Mutta se ruusukaali. Alkuvuodesta tein uuden vuoden lupauksia, ja yksi niistä oli opetella tykkäämään jostain uudesta raaka-aineesta. Luule että ruusukaali täytti tämän lupauksen, koska kun näin paketin kaupassa, oli se pakko ottaa koriin ja koko loppupäivän olen himoinnut ruusukaalia. Omituinen aines. Yleisesti en ole mikään kamala kaali-fani, ellei mukaan lasketa isän tekemiä sieni-kaalikääryleitä. Mutta muuten kaali on vähän yäh. Paitsi näköjään ruusukaali.


Tässä ruusukaali on haudutettu kypsäksi ja tarjotaan saksanpähkinöiden ja pastan kera. Jos söis kalaa enemmän, niin kalan kyljessä tää vois myös olla hyvää. Miksei jonkun lihankin.

Näin se meni:

2:lle

300 g ruusukaalia
1,5 dl kuohukermaa
voita
sitruunaa/limeä
suolaa
pippuria

Kourallinen saksanpähkinöitä
pastaa

Poista ruusukaaleista kanta ja pari uloimmaista lehteä. Pilko neljään osaan. Sulata voi pannulla, ja pyöräytä kaalit siinä. Lisää kerma, ja hauduta kypsäksi n. 30 min. Mausta.

Paahda pähkinät ja keitä pasta. Sekoita kaikki keskenään ja tarjoa parmesanin kera.


Kaalipasta saattaa kuulostaa vähän omituiselta, mutta hyvää se oli.

Tässä Elämänvalo pummaa margariinia

16.9.2012

Syksyinen suklaa-limekakku

Ystäväni äiti tilasi 60-vuotisjuhlilleen kakkua. Toiveena oli ettei mitään marja-kermahässäkkää, suklaa on hyvää. Vähän tarkemmin udeltuani selvisi, että hän tykkää ruusuista, luonnonkukista ja ruskaväreitä. Ja vihaa gerberoita. Näillä spekseillä lähdettiin tekemmän 10 hlön kakkua. Tästä kyllä toivottavasti riittää vielä rääppiäisiinkin, niin kuin vieno toive takavasemmalta kuului.



Erilainen suklaakakkupohja on kyllä hyvä. Ohje on ollut blogissa jo pitkään, mutta tässä vielä uudestaan. Tää on tuollaiseen 20 cm vuokaan, mutta aika paksu kakku.

90 g voita
100 g fariinisokeria
125 g sokeria
2 kananmunaa
200 g (täysjyvä)jauhoja
170 g piimää
1 tl vaniljasokeria
35 g tummaa kaakaojauhetta
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl ruokasoodaa

Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen joukkoon. Sekoita kaikki muut kuivat aineet keskenään paitsi sooda, mittaa piimä astiaan. Lisää muna-voi-sokerivaahtoon vuorotellen piimää ja kuivia aineita. Sekoita sooda ja etikka pienessä kipossa, varo se kuohuu. Kippaa kuohuineen päivineen taikinan joukkoon ja sekoita. Paista n. 45 minuuttia 190°C (Kaasu 3,5). Anna jäähtyä hetki ja kippaa lautaselle ja irroita vuoasta.


Täytekakun sisällä oli tavallinen suklaamousse, limecurdia ja limemoussea. Päällä oli suklaakuorrute, vohveleita ja sokerimassaruusuja.

Suklaamousse:
2 dl kermaa
120 g tummaa suklaata

Vaahdota kerma, sulata suklaa ja sekoita ne keskenään. Tämä toimii hyvin jämäkän kakun välissä, jälkkäriin laittaisin enemmän kermaa tai vähemmän suklaata niin koostumuksesta tulisi pehmeämpi.

Limemousse:
2dl kermaa
100 g mascarponejuustoa
2 limen mehu
2 rkl limecurdia

Vaahdota kerma, sekoita siihen mascarpone, limecurd ja maun mukaan limen mehua. Mun mielestä tämä saa suklaakakussa olla aika kirpsakka, koska muuten kakku on aika makea.

Suklaakuorrute (Kinuskikissan ohjeella):
1 dl kermaa
130 g tummaa suklaata

Sulata suklaa, kuumenna kerma vähän kättä lämpimmämmäksi. Sekoita keskenään ja levitä kakun päälle kun seos on hieman paksuutunut. Tasoita pinta palettiveitsellä.



14.9.2012

Muistutus

Lukijatutkimus alkaa olla lopuillaan, olethan muistanut osallistua? Jos sinulla on pop up-ikkuinoiden esto päällä, löytdät tutkimuksen tuosta sivupalkista.


Näin syysmyrskyn aikaan on hyvä kääntää katseet keväiseen Pariisiin. Siellä minä meinaan olla ensi keväänä. Samppanjaa Champs-Élyséesllä, Laduréen macaroneja Eiffeltornilla ja tuoreita croisantteja Riemukaarella kirsikankukkien varjossa. Tällä mielikuvalla meinaan jaksaa koko syksyn, vaikka syksykin sisältää mielenkiintoisia haasteita, ainakin noin työelämän puolella.


9.9.2012

Koepala

Törmäsin Kaapelitahtaalla järjestetyn Desing marketin pihalla vahingossa Koepala-nimiseen Helsinki Design Capital-hankkeeseen liittyvään koepala-keittiöön. Tarjolla oli tällä kertaa spelttitortillaan käärittyä vuohenjuustoa, tomaattimehua ja juuressipsejä. Tätä lisää pikaruokakulttuuriin! Täydellinen lounas kustansi 7,5€.



Lisäksi Elämänvalo päätti vastata viikonlopun parhaasta puujalkavitsistä



8.9.2012

Lauantailounas: viikuna-vadelma-vuohenjuustosalaatti

Nyt on se häviävän pieni hetki vuodessa kun jostain kaupasta saattaa löytää tuoreita viikunoita. Ostin omani lähikaupasta jo pari päivää sitten varastoon, etten vain jäisi ilman. Tosin kovin paljoa kauempaa noita ei kannata säilöäkkään. Lauantain lounassalaattiin lisäsin kaikkia mun mielestä hyviä aineita ja sekoittelin hunajaisen kastikkeen kaveriksi. Nam.



Näin se meni:

Salaatinlehtiä
Kurkkua
Pekaanipähkinöitä
Vadelmia
Tuoreita viikunoita
Vuohenjuustoa

Kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1 tl (ruusu)viinietikkaa
1/2 tl hunajaa
suolaa
pippuria

Pilko kurkku ja viikunat, paahda pähkinät, revi salaatti. Kokoa suoraan lautaselle, ensin salaatti, sitten kurkku, pähkinät, vadelmat, viikunat ja (grillattu) vuohenjuusto. Sekoita kastike ja pirskottele päälle.



7.9.2012

Porvoon Sinne

Hipin tänä syksynä harvinaisen vapaapäivän kunniaksi suuntasimme puolipäiväretkelle Porvooseen. Puolipäivä siksi, että vapaapäivä sattui minun työpäivän kohdille, mutta onneksi pääsin livahtamaan vähän aikaisemmin. Porvooseen houkutteli tietysti ensisijaisesti joka paikassa hehkutettu Sinne. Joten kovin odotuksin lähdettiin reissuun.


Miljöö autotien ja rakennustyömaan läheisyydessä ei ollut ravintolan parasta antia, mutta hyvä, konstailematon ruoka korvasi kyllä tuollaiset ulkoiset puutteet.


Alkuun kympillä lasi samppanjaa, Leipuri kiittää. Hippi valitsi kolmen ruokalajin menun, joka oli varsin kohtuullisen hintainen ja sisälsi alkuun lohta ja fenkolia, pääruoaksi härkää ja possunkylkeä, jälkkäriksi tarte tatin. Vegemenu ei jostain syystä houkutellut, vaikka muut pöydän kasvissyöjistä kehuivatkin sen maasta taivaaseen (kurpitsakeittoa, risottoa, punajuurta, sieniä ja vuohenjuustoa, marjoja ja jätskiä), vaan päädyin valitsemaan menun listalta. Alkuun otin vegealkuruoan jossa oli punajuurta, omenaa, tatteja ja kaikkia muita aivan fantastisen makuisia asioita. Joka haarukallisella suuhun tulvi joku uusi maku. Nam.


Pääruoaksi valitsin Pellingen, eli päivän kala-annoksen. Siikaa, maa-artisokkapyrettä, purjoa ja maailman parhaita papuja, sitruunavaahtoa ja tilliä. Yksi parhaista kala-annoksista joita olen syönyt. Huh. Siian kanssa suositeltu Itävaltalainen monen eri rypäleen viini oli yrttinen ja voimakas, mutta todella mun makuun.


Jälkkäriä arvoin tarte tatinin ja juustojen välillä ja päädyin omenapiirakkaan. Kinuski ja itsetehty jätski kruunasi kokonaisuuden. Tosin tämä tarte tatin ei ollut tehty voitaikinaan, vaan pohjalla oli selkeästi toisen tyyppinen taikina. Ehkä muropohja. Itse tykkään perinteisestä voitaikinakuoresta enemmän, mutta annoksen jätski suli suuhun.

Tarte tatin katosi parempiin suihin ennen kuin kamera ehti paikalle
Kaiken kaikkiaan lysti kustansi kahdelta kolmen ruokalajin illallisen, samppanjan, ruokaviinien ja kuskin kokiksen osalta 120€. Laatuunsa nähden hinta oli kohdillaan, ja jos olisin tyytynyt valmiiksi rakennettuun menuun ja olueen ruokajuomana, niin vieläkin halvemmalla olisi päässyt.

Hippilä suosittelee. Sekä Porvoota että Sinneä.

Lukijatutkimus

Hippilässä tulee näkymään lähiaikoina TNS gallupin toteuttama lukijatutkimus. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 10 superlahjakorttia, joka käy mm. seuraaviin liikkeisiin:

Kultasuklaa
Delicard
Suomalainen kirjakauppa
KappAhl

Kotihippi ja Leipuri kiittää avustasi ja toivottaa onnea arvonnassa.


Elämänvalo rakastaa uutta keltaista pahvilaatikkoaan ja vaaleanpunaista satiininauhaa.
Ja mina rakastan uutta keltaista leivänpaahdinta joka tuli keltaisessa laatikossa.

2.9.2012

Omenabaklava

Lähi-itä innostuksemme vaati myös jotain jälkkäriä ja baklava on luonnollinen ratkaisu. Mutta koska yleisesti ottaen baklava on aivan järisyttävän makeaa, pitki keksiä jotain taittamaan makeutta. Omena oli luonnollinen ratkaisu, alkaahan kotimaiset omput kohta olemaan parhaimmillaan. Ja googlettelujen tuloksena huomasin etten ollut ensimmäinen joka keksi omenan ja baklavan suloisen liiton. Mutta hyvää se oli silti ja näin me sen teimme:



1 pkt filotaikinaa
150 g sulatettua voita

Täyte:
125 g mantelirouhetta
100 g hasselpähkinärouhetta
400 g omenoita
1 dl sokeria
4 tl kanelia

Siirappi:
2 dl vettä
1 dl sokeria
3 reilua tl hunajaa
1 tl neilikkaa
2-3 kanelitankoa (meillä käytettiin kassiokanelia, kun sitä sattui kaapissa olemaan)

Ota filotakina sulamaan n. 2 tuntia ennen aiottua leivonta-ajankohtaa.

Keitä ensin siirappi. Sekoita aineet keskenään ja anna kiehua hiljalleen kunnes seos paksuuntuu ja muistuttaa siirappia. Anna jäähtyä.

Kuori ja pilko omenat sormenpään kokoisiksi paloiksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Ota valmiiksi kostea pyyhe viereen. Voitele vuoka sulatetulla voilla. Avaa filotaikinapaketti, ja ota yksi levy vuoan pohjalle kaksin kerroin . Peitä loput levyt heti kostealla pyyhkeellä. Voitele vuoassa oleva levy voilla, ota toinen levy taikinaa edellisen päälle  ja voitele se. Pidä käyttämättömät levyt koko ajan pyyhkeen alla. Annostele kolmasosa täytteestä vuokaan, lisää sitten taas kaksi levyä, voitele välillä. Toista kunnes täyte on loppu ja vuoassa on päällimmäisenä kaksi kerrosta filotaikinaa.

Paista 180°C (Kaasu 3) vajaa tunti. Peitä foliolla jos pinta näyttää tummuvan.

Voitele baklava siirapilla, anna jäähtyä ja vetäytyä tovi.


Kuningatar Saba

Kuningatar Saba on pikkuinen Etiopialainen ravintola Mechelininkadulla. Ilmeisen suosittu, lauantaina viideltä kaikki pöydät olivat täynnä ja useita seurueita käännytettiin ovelta. Joten pöytävarausta suositellaan. Tarjoilu on hidasta, joten aikaa kannattaa varata. Tosin tarjoilija kertoikin että toinen tarjoiilija ei ollut päässyt töhin ja hän pyöritti ravintolaa itsekseen.

Oli niin nälkä että kuvat on ainoastaan jo tyhistä kipoista.

Tilasimme kokoelman erilaisia kasvisruokia, joka sitten kattoikin koko kasvisruokamenun. Hippi söi lammasta. Kaikki kasvisruoat olivat hyviä, heikoimmaksi lenkinsi jäi perunaa, porkkanaa ja kaalia sisältänyt paistos, ja kärkipaikasta kahinoivat tuliset linssit ja kikherneet. Yhdessä vielä parempaa kuin erikseen. Ehdottomasti suosittelen tuollaista kokoelmaerää, niin saa maistaa erilaisia makuja. Kaikki ruoat tarjoiltiin aavistuksen happamien indsera-lättyjen kanssa.

Oikealla on taivaallisia, mutta tulisia linssejä, ja vasemmalla ilmeisesti herneitä
 keitettynä soseeksi. Hyvää sekin.

Hinnan puolelta homma oli edullista, kolmen hengen sapuskat ja olut per naama kustansi reilu 50€.

Hippi sai lampaan kanssa tällaisia mausteita, vähän epäselväksi jäi mitä nää on,
mutta hyviä kuitenkin.