29.11.2012

Rommi-kaurapallot ja virallinen valvoja

Tein näitä palluroita jo viime viikonloppina, mutta nyt joulunalustyökiireet ja mahatauti vei mukanaan. Ihanan paljon on tullut kommentteja viime aikoina, vastailen niihin piakkoin :) Hauska nähdä, kun blogi herää eloon pikkuhiljaa vuosien kirjoittelun jälkeen. Itselle tämä on toiminut sellaisena julkinsen reseptikirjana jo pitkään. Kiitos kaikille, uusille ja vanhoille lukijoille.



Jotenkin näin se meni, noin kymmenen palluraa:

3 rkl voita
2 rkl sokeroimatonta kaakaota
2 rkl ruokokidesokeria
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl rommia
50 g tummaa suklaata

Strösseleitä koristeluun.

Sekoita voi ja sokeri, lisää kaakao, ja pikkuhiljaa kaurahiutaleet. Jos tuntuu, ettei hiutaleet enää sekoitu massaan, niin sitten riittää. Sulata suklaa. Sekoita rommi massaan, ja ihan viimeiseksi suklaa. Pyörittele pikaisesti palloiksi ja koristele strösseleillä. Massa jähmettyy aika nopeasti.

Virallinen valvoja


23.11.2012

Pariisin kevät

Pitkäaikainen unelmani kevätretkestä Pariisiin toteutuu! Norwegianilla oli suht edullisia lentoja niin eilen mentiin ja hankittiin liput Pariisiin huhtikuun loppupuolelle.

Mutta nyt iski paniikki, mitä Pariisissa kannattaa nähdä ja tehdä? Eiffeltorni ja Louvre, mutta mitä muuta? Mistä saa parhaat macaronit? Missä on edullista samppanjaa? Missä on paras maisema? Ja ennen kaikkea, missä kannattaa syödä ja nukkua?


Tällä jaksaa painaa marraskuun läpi.

22.11.2012

Joulukorttitalkoot

Tän vuoden joulukortit halusin pitää simppelinä. Mutta kun tarjutui mahdollisuus päästä kaikkien ihanien houkutusten äärelle, niin en voinut kuitenkaan vastustaa timantteja ja kohokuviointia ja kymmeniä ihania leimasimia. Mutta eikö nää nyt periaatteessa ole aika yksinkertaiset?




Näin tänä vuonna, ja kerrankin ajoissa!

18.11.2012

Nutellatryffelit

Joulun makeistestit jatkuu, nyt vuorossa on nutellatryffelit.


Lapsuuden herkku, Nutella, on hiljaa hiipinyt ruokablogeihin. Muistan lapsena, kun sitä ei vielä Suomesta saanut, oli isän työmatkoilta tulo kaksin verroin parempaa, kun tiesi että laukusta löytyy Nutellapurkki mulle ja pikkuveljelle.  Joskus kävi niin hyvin, että saatiin molemmat omat purkit.

Joten kun näin näiden Nutella-Oreo-tryffeleiden ohjeen, ei tarvinnut kauaa houkutella kauppareissulle. Domino taitaa olla lähin Oreoiden malli Suomessa. Jos ei, niin Dominolla kuitenkin mentiin.


20 palloa

1 pkt eli yksi pötkö Dominoja tai vastaavia
3 rkl Nutellaa
3 rkl maustamatonta tuorejuustoa, esim Viola
Sokeroimatonta kaakaota

Murskaa keksit, morttelissa tai tehosekottimessa. Lisää joukkoon Nutella ja tuorejuusto, sekoita tasaiseksi tahnaksi. Tahna saa jäädä aika kuivaksi. Laita tahna jääkaappiin jähmettymään. Kun massa on hieman jämäköitynyt (n. 30 min), niin pyörittele siitä käsien välissä palloja. Pyörittele pallot kaakaossa ja nosta vuokiin. Säilytä jääkaapissa.


17.11.2012

Hannan loistavat valkosipuliperunat

Rakas ystäväni Hanna tarjosi edellisenä "Älä arvostele mun illallista"-iltana taivaallisia valkosipuliperunoita. Tietysti kinusin ohjeen ja nyt jaan sen teillekkin.


Näiden kanssa piti nauttia uutta Beaujolais Nouveauta, mutta lähialkoista se oli myyty jo loppuun. Joten korkattiin lahjaviini. Kelpo viini sekin. Lisäksi piti olla romanialaisia kasviskroketteja, mutta perunat loppui kesken, niin oli tyytyminen soijapihveihin. Hipillä oli jotain lihaa seurana. Ja molemmilla mustaherukkahyytelöä. Valkosipuliperunat ja mustaherukkahyytelö käyvät loistavasti yksiin.


2-3 hlölle

400g puikulaperunaa
1 sipuli
2 yksikyntistä valkosipulia
1,5-2 dl kermaa
100 g emmental-juustoa
suolaa
valkopippuria
(tuoretta) timjamia

Kuori perunat, siivuta ne. Perunat saa jäädä aika paksuiksi siivuiksi. Pilko sipuli rouheiksi paloiksi, siivuta valkosipuli ihan ohueksi. Sekoita kaikki aineet, paitsi jätä puolisen desiä kermaa erilleen. Paista 170°C ja kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää paiston keskivaiheilla vielä loppu kerma mukaan.


12.11.2012

Isänpäivän créme brûlée

Isäni toivoi jälkkäriksi isänpäivänpäivälliselle jotain pientä ja ei niin makeaa. Arvelin hänen pitävän simppelistä créme brûléesta, ja en ihan metsään osunutkaan. Ohje on alunperin Valion sivuilta, ja osoittautunut kohtuu toimivaksi. Kunhan muistaa laittaa vesihauteeseen todella kuumaa vettä. Nämä tein vähän syvempiin astioihin kuin aikaisemmin, joten annoin vuokien olla uunissa hieman kauemmin.



4-6 annosta

3,3 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1/2 vaniljatankoa
4 keltuaista
1/2 dl ruokokidesokeria
Hienoa ruokokidesokeria kuorrutukseen

Mittaa kerma ja maito kattilaan, kuopsuta vaniljatangon siemenet joukkoon. Lisää myös tanko kattilaa. Kuumenna hiljalleen, mutta varo polttamasta pohjaan. Sekoita sillä aikaa keltuaiset ja sokeri. Kiehauta vesi vesihaudetta varten. Kaada kermaseus ohuena nauhana keltuaisten joukkoon kokoajan sekoittaen, mutta niin että pinnalle ei muodostu vaahtoa. Kaada seos siivilän läpi annosvuokiin. Laita vuoat syvälle pellille tai vuokaan, ja lisää vettä vuokaan niin, että se ulottuu annosvuokien puoleen väliin.
Paista 120°C uunissa kunnes massa on hieman hyytynyt, mutta ei vielä kova, eli  laakeassa vuoassa n. 20-25 min, meillä näissä syvemmissä vuoissa oli melkein 40 min.

Nosta annosvuoat jääkaappiin vähintään 2-3 tunniksi, yönkin yli voi hyvn pitää. Ennen tarjoilua ripottele pinnalle sokeria ja paahda kaasupolttimella kaunis pinta. Valion sivuilla oli myös vinkkejä miten kivan pinnan saa ilmankin kaasupoltinta.


11.11.2012

Joulun piparkakkutryffelit

Testasin isänpäiväksi myös jouluisia piparkakkutryffeleitä Chocochilin tapaan. Piparkakkutaikina on hyvää, suklaa on hyvää, joten miksi ei? Meillä ei kaapista ihan kaikkia Chocochilin aineita löytynyt, joten pieniä muutoksia tuli reseptiin. Koska kyseessä oli pikainen kokeiluerä, en ehtinyt alkaa temperoimaan suklaata, mutta jos näitä jouluksi tai lahjaksi meinaa tehdä niin ehdottomasti kannattaa. Googlella löytyy hyviä ohjeita.

Maultaan nämä olivat aavistuksen omituisia, mutta koukuttavia. Ehkä vielä yks...


Piparkakkutryffelit n.25 kpl

1/2 dl tummaa siirappia
1/2 dl ruokokidesokeria
65 g voita
1 rkl piparkakkumaustetta
1/2 dl maitoa
3 1/2-4 dl jauhoja
kourallinen pähkinöitä rouhittuna

Kuorrutus:
200g tummaa suklaata

Mittaa kattilaan siirappi, sokeri ja voi. Anna sulaa miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon piparkakkumauste, ja anna maustua viitisen minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää maito seokseen ja sen jälkeen jauhot parissa erässä. Lisää viimeisenä pähkinät, ja laita taikina vetäytymään jääkaappiin yön yli.

Alusta taikinaan vielä seuraavana päivänä vähän jauhoja. Pyörittele taikinasta palloja ja laita ne hetkeksi pakastimeen. Sulata suklaa, ja kieputa hyvin jäähtyneet pallot suklaassa. Koristele ennen kuin suklaa ehtii jähmettyä eli heti. Säilytä jääkaapissa ja tarjoa viileänä.


9.11.2012

Arkihommia

Liemessä-blogin Jenni haastoi ruokabloggarit kertomaan omasta arjestaan, stailaamatta ja peittelemättä. Mun kohdalle valikoitui yksi kiukkuinen perjantai, joka sinällään ei varmasti ole paras mahdollinen esimerkki. Mutta eipä ainakaan kaunistele totuutta.

Aamulla oli kaunis auringonpaiste

Elämänvalo ei ollut yhtämieltä herätysajankohdasta

Aamun aloitin tavalliseen tapaan maitokahvilla ja jogurtilla, jossa oli maustamattoman jogurtin lisäksi banaani, omenasosetta ja muutama Kellogs K täysjyvähiutale. Tää kyllä edustaa hyvin tavallista arkipäivän aamiaista. Jogurtin täytteet vaihtelee, mutta lähes aina se on jogurttia ja kahvia.


Töissä en normaalisti juuri kahvia juo, mutta nyt olin tuonut Afrikan reissulta Kenialaista kahvia tuliaisiksi, ja sen tuoksua ei juuri voi vastustaa. Joten päivän toinen kahvikupillinen.


Lounaaksi söin vispipuuroa ja pari karjalanpiirakkaa. Nämä oli jääneet tähteeksi viikon aikaisemmilta päiviltä, useammin syön jonkun salaatin lounaalla. Perjantan salaatit tuppaa olemaan sellaisia keräilyeriä, kun ei viitsi ikinä ostaa mitään kaappiin pahenemaan.


Iltapäivällä *itutus oli noussut jo niin korkealle, että nappasin suutuspäissäni pari tryffeliä, ja heti tuli kyllä parempi mieli. Suklaalla on ihmeellinen voima.


Illalla ruoanlaitto ei jaksanut kiinnostaa juuri ollenkaan, joten turvauduin ikiklassikko-arkipäivän pelastaja-pastaan, eli tomaattia, basilikaa, mozzarellaa, valkosipulia ja pastaa. Ja perjantain kunniaksi korkkasin myös yhden oluen.


Ei voi sanoa, että tän päivän syömisistä paljoa jää jälkipolville kerrottavaa. Mutta mun salainen pahe on kyllä tuo Saarioisten (nimenomaan Saarioisten) vispipuuro. Monien muiden paheiden rinnalla, mutta niistä sitten joku toinen kerta.


Arkipäivän pelastaja:

Barillan 1° pastaa, tai muuta joka kypsyy parissa minuutissa
Valkosipulia
Chilitahnaa
Minitomaatteja
Mozzarellaa
Basilikaa
Parmesan-juustoa
Öljyä/voita paistamiseen
Suolaa, pippuria, sokeria, balsamicoa

Laita pastavesi kiehumaan. Pilko sillä aikaa valkosipuli, ja kuullota se pannulla. Ota pannu pois liedeltä. Lisää chitahnaa, halkaistut tomaatit, revitty mozzarella ja basilikan lehdet. Mausta suolalla, pippurilla, hyppysellisellä sokeria ja balsamicolla. Anna maustua pastan kiehumisen ajan. Pastan kiehuessa raasta vielä vähän parmesania. Kun pasta on al dente, valuta se lävikössä ja kaada pannulle. Pyörittele niin, että maku tarttuu joka puolelle. Lisää parmesanraaste vielä lautaselle. Valmista alle kymmenessä minuutissa.

Ja jos joku aine puuttuu, niin ei se niin tarkkaa ole. Ja tähän on hyvä käyttää vähän niillä rajoilla olevat tomaatit, jotka ei ehkä salaatissa enää menisi.


5.11.2012

Rosoinen omenakakku

Afrikka oli kaunis, lämmin ja hehkuva, mutta myös kurja, aggressiivinen ja pimeä. Työmatka oli kokemus vailla vertaa, oli hienoa nähdä maailman molemmat puolet. Ja ehkä osaan arvostaa taas piirun verran enemmän etuoikeutettua ruokabloggarin elämää, kun toiset taistelevat maniokkipalan eteen henkihieverissä. Ja ei, en koe huonoa omaa tuntoa, mutta mietin miten juuri minä voin auttaa maailman heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Ja teen oman osani siinä, toivottavasti sinäkin.

Pieni kylä keskellä Afrikkaa
Markkinat
Proteiinia: Toukkia, termiittejä ja torakoita
Öljy- ja kastikekauppias
Loputtomiin viidakkoa

Äidin synttäreille tein rosoista omenakakkua, josta tuli piiras kakkuvuoan hajoamisen takia.

Alkuperäisessä reseptissä oli myös kaakaota, mutta vaihdoin sen vaniljaan. Alkuperäiseen ohjeeseen kuului myös öljyä, mutta unohdin sen kokonaan.

Näin minä sen tein:

3 kananmunaa
100 g fariinisokeria
100 g vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1/2 vaniljatangon siemenet
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 tl piparkakkumaustetta (tai neilikkaa, inkivääriä, muskottia ja kanelia)
1 tl inkivääriä
300 g omenaa kuorittuna ja paloiteltuna

Koristeeksi teelusikallinen tomusokeria ja toinen kanelia. Tarjoiluun vaniljakermavaahtoa tai vaniljakastiketta.

Kuori ja paloittele omenat. Yhdistä kuivat aineet. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (vähintään 5 min). Yhdistä kuivat aineet vaahtoon varovasti nuolijalla käännelleen. Lisää omenat ja sekoita varovasti.

Paista 180°C (Kaasu 3) n. 35 min. Anna jäähtyä, ja koristele kanelilla ja tomusokerilla, tarjoa vaniljakermavaahdon kera.