27.1.2013

Etiopialainen linssipata

Kuningatar Saba on tarjonnut viimeaikaisista ravintoloista ehkä mieleenpainuvimmat maut, ja yritimme itse päästä samoille linjoille tämän linssipadan kanssa. Ohje on napattu Pippurimylly-blogista, mutta muutamia muutoksia teimme siihen, lähinnä nesteen määrän kanssa.

Tämä oli vallan maistuvaa, tulista ja lämmittävää. Oikeasti etiopialaiset eivät söisi tätä riisin kanssa, vaan injera-lättyjen. Mutta koska mun lettujen onnistumisesta ei ollut mitään takeita, keittelin riisin lisukkeeksi. Ja lätyt tein tattari- ja vehnäjauhon sekoituksesta, koska teff-jauho ei kuulu kaappimme perusvarustukseen.


Jonkin verran tätä ruokaa pitää suunnitella, berberi-tahnan valmistuminen kestää parikin vuorokautta, lättyjen taikinaa seisotin vuorokauden. Lättyjen ohjetta en nyt tähän kirjoita koska se vaatii vielä "hieman" kehittämistä. Pääpiirteittäin lettuihin tuli vettä, tattarijauhoa, vehnäjauhoa ja kuivahiivaa. Seisotin seosta vuorokauden lämpimässä välillä sekoittaen. Ennen paistoa lisäsin vielä suolaa ja hieman lisää jauhoja, jotta ssain paremman koostumuksen. Paistoin lätyt miedolla lämmöllä öljyssä.

Sitten itse ohjeeseen. Puolitin Pippurimyllyn ohjeen, ja silti tahnaa tuli useampaakin pataan. Käytin tätä myös varsin mainioon pinaatti-kikherne-curryyn.

Berberi-tahna

1 pieni punasipuli
3 yksikyntistä valkosipulia
pala tuoretta inkivääriä
0,5 dl paprikajauhetta
1 rkl chiliä
1 rkl cayennepippuria
1 tl suolaa'
0,75 dl viiniä
1 tl kardemummaa
1 tl jauhettuja korianterin siemeniä
0,5 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl juustokuminaa
1,5 dl tomaattipyrettä
0,25 dl vettä
1 rk rypsiöljyä

Kuori ja paloittele sipuli, inkivääri ja valkosipuli. Laita ne kattilaan. Lisää paprikajauhe, chili, cayennepppuri, suola, viini ja 0,5 dl tomaattipyrettä. Sekoita ja jätä huoneenlämpöön kypsymään 1-2 vuorokaudeksi.

Paahda loput mausteet pannulla ilman rasvaa kunnes ne höyryävät. Sekoita mausteet berberitahnaan ja nosta kattila liedelle. Lämmitä jatkuvasti hämmentäen kunnes seos höyryää. Lisää loput tomaattipyreestä ja vesi. Sekoita ja kypsyttele matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia. Varo ettei tahna pala pohjaan. Lisää öljy ja sekoita. Anna tahnan jäähtyä kattilassa.

Laita tahna hyvin pestyyn purkkiin ja säilytä jääkaapissa.


Linssipata

1 pieni sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 rkl berberi-tahnaa
0,5 tl inkivääriä
suolaa
öljyä
1 prk punaisia linssejä (esim. Go green)

Silppua sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää berberi-tahna ja inkivääri. Sekoita. Lisää linssit ja pari kolme desiä vettä. Sekoita ja keitä pata kasaan (15-20 min).