29.1.2013

Naisen suudelma

Keittokirjahaaste etenee, ja nyt haimme keittokirjasta helpon reseptin sunnuntai-jälkkäriksi. Nämä olivat vähän kuin lusikkaleipiä, mutta suklaatäytteellä. Tämä ohje löytyi Mmm suklaa...-kirjasta.
Uskallanko edes myöntää, että löysin vielä yhden keittokirjan hyllystä, ja taisi alennusmyynnistäkin yksi kirja tarttua matkaan...


8 pikkuleipää

165 g voita
0,6 dl sokeria
1 keltuainen
60 g mantelijauhetta
1,6 dl vehnäjauhoja
25 g tummaa suklaata

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuainen ja sekoita. Sekoita jauhot joukkoon. Muotoile taikinasta pallo ja laita taikina kelmun sisällä jääkaappiin vetäytymään pariksi tunniksi.

Jaa taikia osiin ja pyörittele palloiksi. Paista 160°C (Kaasu 2) n. 25 min. Jäähdytä. Sulata suklaa ja hosta lusikallinen suklaata joka toisen keksin pohjalle. Nosta toinen keksi kanneksi. Jos suklaa valuu ja sottaa, niin sitä kannattaa jäähdyttää jääkapissa ettei se olisi niin valuvaa.


Haastekirjat:

Ruokasuosikit sarjasta:
Jälkiruoat
Suklaa
Tapakset
Italia
Wokki
Leivonta

Ole Hyvä: Kotitaloutta 7. luokalle
Farang: Modernia aasialaista
Ruokatorstai
Löytöretki intian keittiöihin
Helppo japanilainen keittiö
Ruokaa Ranskasta
Sakura - makujen kirsikka
Mmmm suklaa...
Wagamama
The Japanese Kitchen
Makeat ja suolaiset muffinssit
Basta! Italialaisen ruokakulttuurin ABC
Aglio&Olio - yksinkertaisen pastan A&O
Jamie Italiassa
Keitot
Kevyttä hyvää
Unelmakakut
Täydellä sydämellä
Keittis (itse tehty)
K-Supermarket: Kesäherkut
Kotikokki; Pasta
Parhaat piiraat
Uudet:
Bistro - Pariisin parhaat bistrot ja klassiset reseptit
Gourmet-ruokaa kahvinkeittimellä




28.1.2013

Perjantai-iltapäivän kuohuviinit Sunnissa

Joskus elämä on juhlaa, ja siltä se tuntui perjantaina kun suuntasin äidin kanssa myöhäiselle lounaalle ja kuohuviinille ravintola Sunniin Senaatintorin laitamille.

Helsingistä oli muuten aika vaikea löytää ravintolaa, joka tarjoaisi jotain säädyllistä purtavaa kolmen hujakoilla, silloin kun lounas on jo päättynyt mutta illan serviisi ei vielä alkanut. No Sunn tarjosi, ja sinne sitten.

Tilasimme molemmat manteligratinoitua lohta, ja lisuikkeiksi valitsimme vihreän salaatin Mimosa-kastikkeella ja sen kuuluisan juuriselleripyreen. Kaikki oli hyvää, ja mukava yllätys oli, että lisukkeet tarjoiltiin erillisissä kipossa, niin niitä oli helppo jakaa ja maistella ristiin. Siitä huomaa, että ruoka tekee oikeasti vaikutuksen, että seuraavana päivänä perheillallisella oli tarjolla sekä juuriselleripyrettä että Mimosa-kastiketta.


Jälkkäriksi otettiin espressot ja minä suklaafondantin ja äiti omena-kinuski-marenkileivoksen. Fondant on  hyvää, omenaleivos keskinkertainen.

Ruoka oli hyvää, mutta palvelussa oli reilusti parantamisen varaa. Huomasi, että olimme "ei mihinkään aikaan" liikenteessä, ja pöytämme ei oikein kuulunut kenenkään vastuulle. Tilausten tekoa saatiin odottaa, vaikka ruoka tulikin nopeasti, paitsi jälkkärit, joiden tilaamista odottelimme ensin vartin, ja itse jälkkäreitä yli puoli tuntia. Sanoinko jo että olimme ainoat asiakkaat ja tarjoilijoita oli ainakin viisi?

Mutta toivottavasti homma pelaa normaaliin ruoka-aikaan, koska ruoka oli hintansa arvoista, paikka hyvä ja maisemat komeat.


27.1.2013

Etiopialainen linssipata

Kuningatar Saba on tarjonnut viimeaikaisista ravintoloista ehkä mieleenpainuvimmat maut, ja yritimme itse päästä samoille linjoille tämän linssipadan kanssa. Ohje on napattu Pippurimylly-blogista, mutta muutamia muutoksia teimme siihen, lähinnä nesteen määrän kanssa.

Tämä oli vallan maistuvaa, tulista ja lämmittävää. Oikeasti etiopialaiset eivät söisi tätä riisin kanssa, vaan injera-lättyjen. Mutta koska mun lettujen onnistumisesta ei ollut mitään takeita, keittelin riisin lisukkeeksi. Ja lätyt tein tattari- ja vehnäjauhon sekoituksesta, koska teff-jauho ei kuulu kaappimme perusvarustukseen.


Jonkin verran tätä ruokaa pitää suunnitella, berberi-tahnan valmistuminen kestää parikin vuorokautta, lättyjen taikinaa seisotin vuorokauden. Lättyjen ohjetta en nyt tähän kirjoita koska se vaatii vielä "hieman" kehittämistä. Pääpiirteittäin lettuihin tuli vettä, tattarijauhoa, vehnäjauhoa ja kuivahiivaa. Seisotin seosta vuorokauden lämpimässä välillä sekoittaen. Ennen paistoa lisäsin vielä suolaa ja hieman lisää jauhoja, jotta ssain paremman koostumuksen. Paistoin lätyt miedolla lämmöllä öljyssä.

Sitten itse ohjeeseen. Puolitin Pippurimyllyn ohjeen, ja silti tahnaa tuli useampaakin pataan. Käytin tätä myös varsin mainioon pinaatti-kikherne-curryyn.

Berberi-tahna

1 pieni punasipuli
3 yksikyntistä valkosipulia
pala tuoretta inkivääriä
0,5 dl paprikajauhetta
1 rkl chiliä
1 rkl cayennepippuria
1 tl suolaa'
0,75 dl viiniä
1 tl kardemummaa
1 tl jauhettuja korianterin siemeniä
0,5 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl juustokuminaa
1,5 dl tomaattipyrettä
0,25 dl vettä
1 rk rypsiöljyä

Kuori ja paloittele sipuli, inkivääri ja valkosipuli. Laita ne kattilaan. Lisää paprikajauhe, chili, cayennepppuri, suola, viini ja 0,5 dl tomaattipyrettä. Sekoita ja jätä huoneenlämpöön kypsymään 1-2 vuorokaudeksi.

Paahda loput mausteet pannulla ilman rasvaa kunnes ne höyryävät. Sekoita mausteet berberitahnaan ja nosta kattila liedelle. Lämmitä jatkuvasti hämmentäen kunnes seos höyryää. Lisää loput tomaattipyreestä ja vesi. Sekoita ja kypsyttele matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia. Varo ettei tahna pala pohjaan. Lisää öljy ja sekoita. Anna tahnan jäähtyä kattilassa.

Laita tahna hyvin pestyyn purkkiin ja säilytä jääkaapissa.


Linssipata

1 pieni sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 rkl berberi-tahnaa
0,5 tl inkivääriä
suolaa
öljyä
1 prk punaisia linssejä (esim. Go green)

Silppua sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää berberi-tahna ja inkivääri. Sekoita. Lisää linssit ja pari kolme desiä vettä. Sekoita ja keitä pata kasaan (15-20 min).

Mustikkarahkaa ja kardemummacrumblea

Taannoisen MC-illan blinit kaipasivat jotain helppoa jälkkäriä, mikä mielellään hyödyntäisi pakkasen ruhtinaallisia marjavarastoja. Miten tänä vuonna ne onkin jäänyt näin vähälle käytölle, viime vuonna marjat loppuivat auttamattomasti kesken.

No mutta se jälkkäri. Jotain helppoa, kevyen tuntuista ja kuitenkin joku ajatus pitäisi olla taustalla. Päädyimme hyvin perinteiseen mustikkarahkaan, mutta paistoimme päälle kardemummacrumblen, niin annoksessa olisi jotain rapeaakin.

Ja se juju, no yllättäen kardemumma ja mustikka sopivat yhteen oikeinkin mainiosti.


4-6 annosta

Crumble:

20 g jauhoja
20 g mantelijauhoja
20 g hienoa sokeria
20 g voita
pari hippua suolaa
1-2 tl kardemummaa

Hiero kaikki aineet muruksi. Paista 180°C (Kaasu 3) n. 10 min, sekoittele välillä ja vari ettei muru pala. Jäähdytä.

Rahka:

2 dl rahkaa
2 dl kuohukermaa
2 dl mustikoita (säästä muutama koristeluun)
Vaniljasokeria

Vaahdota kerma, lisää rahka ja sekoita, kääntele mustokat joukkoon ja makeuta maun mukaan. Annostele kippoihin, ja laita päälle crumblea ja mustikoita.


22.1.2013

Tiistai-illan blinit

Tavallinenkin tiistai voi muuttua juhlaksi kun kutsuu ystävät katsomaan Masterchefin aloitusta, ja miettiessämme illan tarjoiluja päädyimme blineihin. Niitä tulee aika harvakseltaan kotona ihan kahdestaan tehtyä, mutta pienellä porukalla niitä on kiva mutustella. Meillä ei ole mitään vakio-ohjetta, joten kaivelin Internetistä parhaiten omiin näppeihin sopivan bliniohjeen.

Meidän blinit tarjoiltiin punasipulisilpun, smetanan ja merilevämädin kanssa. Jos kohdalle sattuu venäläisiä tai virolaisia elintarvikkeita myyvä kauppa, kannattaa blini-iltaa varten napata mukaan happukooria, on paljon maukkaampaa kuin suomalainen smetana. Lisäksi oli hunajaa ja cocktailkurkkuja ja jälkkäriksi mustikkarahkaa kardemummacrumblella. Siitä ohje myöhemmin.



Blinit Hans Välimäen ja Suolaa ja Hunajaa-blogin mukaan

Ohjeen mukaan 12 kpl, meillä tuli reilusti enemmän

Vaihe 1

5,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
3/4 dl smetanaa
250 g tattarijauhoja
115 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 keltuaista

Vaihe 2

2 valkuaista
1 dl lager-olutta

Lämmitä maitoa hieman, liuota hiiva maitoon. Sekoita kaikki ensimmäisen vaiheen aineet kulhossa ja jätä pöydälle seisomaan vähintään kuudeksi tunniksi.
Ennen paistamista sekoita olut taikinaan ja vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele ne varovasti taikinaan.

Paista (kirkastetussa) voissa blinipannussa letut kypsiksi ja rapeiksi.



19.1.2013

Banaanileipää

Meillä makasi hedelmäkulhossa kasa mustuneita banaaneita, ja kuten moni muukin, teimme niistä banaanileipää. Vai kakkua. No banaanilta maistuvaa leipäkakkua. Mehevää ja maukasta ja maut vain paranevat kun leivän antaa seistä. Jos malttaa.



1 vuokaleipä

3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1,5 dl muscvadosokeria
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 dl piimää
1 dl sulatettua voita
2 munaa
3 erittäin kypsää banaania

Sekoita kuivat aineet, muussaa banaanit ja sekoita kaikki aineet nopeasti taikinaksi. Kaada vuokaan (1,5l) ja paista 180°C (Kaasu 3) reilu tunti. Kakku on kypsää kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Me ripautimme joukkoon myös hieman kanelia, neilikkaa ja inkivääriä. Tuli vähän jouluinen olo.


16.1.2013

Makujen tykitystä Luomossa

Kävimme eilen Hipin kanssa ensimmäisellä Michelin-illallisellamme Suomessa. Syksyllä oli Grouponilla hyvä tarjous Ravintola Luomoon, 7 ruokalajia kahdelle satasella. Nyt jos olet itse menossa ko. ravintolaan, ja haluat yllättyä ruoista jotka tarjoillaan sinulle, lopeta lukeminen tähän.

Tuo kuvaushomma on minulle edelleen vähän vaikea. Tuntuu tökeröltä alkaa kaivamaan kameraa esille, kun tunnelma on katossa ja tarjoilijat tekevät parhaansa jotta viihtyisimme. Joten kuvia ei tälläkään kertaa ole. Mutta kaikki annokset olivat kauniita. Kannattaa käydä katsomassa.

Keittiön tervehdyksenä alkuun tuotiin matka maailman ympäri; eli kuusi (!) pientä suupalaa. Suomesta juustoa, vanukasta ja keksiä, omena-hanhenmaksakeitto Ranskasta, Kreikasta oliiviöljyä ja yrttejä, Ruotsista silliä, munakasta ja perunaa, fish & chips Englannista ja possutikkari Espanjasta. Kasvissyöjälle oli hanhenmaksa jätetty keitosta pois ja possutukkarin sijaan sain pienen punaisen pallukan, jonka lajike jäi vähän epäselväksi. Hyvää se kuitenkin oli. Ehkä joku paprikan tapainen.
Näistä suosikiksi kohosi Kreikan makupala, joka oli erikoinen kupla, joka posahti suussa rikki ja suu täyttyi yrttien hienoilla mauilla.

Ensimmäinen alkupala oli brietä ja tryffeliä, ja se tarjoiltiin moussen, jäätelön, ja rouheen muodossa. Varsinkin jäätelö oli hyvää. Toisena alkupalana oli mätiä ja bliniä, annoksen erikoisuus oli suolakurkkua geelinä. Hauska.

Toisena tarjoiltiin Joselito cassoulet, joka oli salaattia Joselitokinkulla. Annoksen toinen osa oli linssejä ja vaahtoa. Minulle kinkku oli jätetty annoksesta pois, mutta salaatti oli ihan käsittämättömän maukas. Kerrassaan mainio. Samoin kuin linssitkin.

Ensimmäinen pääruoka oli lohta ja kampsimpukkaa. Yksinkertaisesti paras kalaruoka, mitä olen koskaan missään ikinä syönyt. Kerrassaan täydellinen.

Välissä ennen toista pääruokaa tarjoiltiin sitruunaa kaikille aisteille. Geelinä, vaahtona, sorbettina, moussena ja tuoreena. Ihana sitruuna.

Toisena pääruokana oli riisiä ja ankkaa. Ja maailman parasta kurkkua. Se kurkku oli hyvää. Mutta kasvissyöjälle ei ankan tilalle saanut mitään, ehkä vähän enemmän kurkkua. Tämä olikin tämän ja monen muun paikan suurin ongelma. Kasvissyöjiä ei kai sitten ole yksinkertaisesti niin montaa, että heihin kannattaisi panostaa. Tuntuu vähän ikävältä, jos joka kerta oma annos koostuu naapurin lisukkeista. Vaikka lisukkeet hyviä olivatkin.

Napa alkoi tässä vaiheessa olemaan ääriään myöten täynnä ja jälkkäriosuus kokonaan aloittamatta. Huh.

Etujälkkärinä oli popcornmoussea, karamellisoitua popparia ja kvittenhilloa. Ihana popcorn :) Ensimmäinen varsinainen jälkkäri oli illan erikoisin, tilliä, sinappia, fenkolia ja lakritsaa. Erikoista mutta yllättävän hyvää ja täytyy sanoa näin jälkruokien ystävänä, että kerrankin jälkkärissä oli yritystä! Hieno annos kerrassaan.

Viimeisenä annoksen pöytään kannettiin suklaata ja matchajauhetta. Jälleen moussena, rouheena, jätskinä ja kastikkeena. Ihana, ei lainkaan liian makea päätös aterialle.

Tarjoilu oli koko illan ystävällistä ja asiantuntevaa. Viineistä kerrottiin hauskoja anekdootteja. Palvelu oli puoliksi suomeksi ja puoliksi englanniksi. Meitä tämä ei juuri haitannut ja varmasti jos olisi käynyt ilmi ettemme puhu englantia, olisimme saaneet myös suomenkielisen tarjoilijan.

Ilta oli varsin onnistunut, ruoka erittäin hyvää ja kokkikin kävi piipahtamassa pöydässämme. Illan ainoa pieni miinus tuli tuosta kasvisruokahommasta, mutta silti en myönnä olevani pettynyt ruokiin ja varsinkaan en jäänyt nälkäiseksi. Ja suosittelisin ravintolaa epäilemättä muillekkin.

13.1.2013

Muutama kuva Japanijuhlista

 Tässä vielä muutama kuva vuoden lopussa järjestetyistä Japanijuhlista. Alkupalana oli misokeittoa ja bentoboksit. Pääruokana oli friteerattua tofua sipulikastikkeessa ja vihanneksia makeassa seesamkastikkeessa. Lisäksi riisiä ja sobanuudeleita. Jälkkäriksi hedelmiä.






9.1.2013

Sametinpehmeä kukkakaalikeitto

Keittokirjahaasteen ensimmäinen osa suoritettu. Tai melkein. Löysin kätköistä vielä kolme (3!) keittokirjaa lisää. Selailin tätä K-Supermarkettien ohjelehdykkää sillä periaatteella että sen voisi heittää pois kokonaan jo ennen ensi vuoden vaihdetta. Mutta kuinka ollakkaan, päähän jäi kuitenkin pyörimään ajatus kukkakaalikeitosta. Tämä ohje on ihan omasta päästä, mutta tuo krutonki-kananmunahässäkkä on lähes ohjeen mukaan, niin ehkä tämä lasketaan suoritetuksi. Ja ajatus kukkakaalikeitosta on kyllä vihkosen ansiota.



Tästä tuli viisi isoa lautasellista ja vähän jäi ylikin.

Näin se meni:

500g kukkakaalia
200 g perunaa
1 sipuli
pätkä purjoa
1 kasvisliemikuutio
vettä
loraus kermaa
Auran pehmeää juustoa
nokare voita / tilkka öljyä
suolaa ja pippuria

1 kananmuna
pari palaa leipää
nokare voita
suolaa ja pippuria

Paloittele sipuli ja kuullota se voissa/öljyssä isohkossa kattilassa. Paloittele kukkakaali ja kuori perunat. Kuutioi perunat paloiksi, niin kypsyvät nopeammin. Pätkäise purjo muutamaan osaan. Kippaa vihannekset kattilaan, peitä vedellä niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio joukkoon. Kiehauta vihannekset kypsäksi. Keitä kananmuna kovaksi. Kun vihannekset ovat pehmeitä, voit kaataa keitinvettä hieman talteen, jolla voi säädellä keiton paksuutta. Soseuta sauvasekoittimella ihan tasaiseksi. Lorauta tilkka kermaa joukkoon sekä aurajuusto. Kiehauta ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos keitto tuntuu liian paksulta, voit tässä vaiheesa ohentaa sitä talteen ottamallasi kasvisliemellä.

Kuutioi leipä krutonkeja varten ja paista ne rapeaksi voissa. Muussaa kananmuna, ja sekoita se rapeiden krutonkien joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Annostele keiton päälle juuri ennen syömistä.



Haastekirjat:

Ruokasuosikit sarjasta:
Jälkiruoat
Suklaa
Tapakset
Italia
Wokki
Leivonta

Ole Hyvä: Kotitaloutta 7. luokalle
Farang: Modernia aasialaista
Ruokatorstai
Löytöretki intian keittiöihin
Helppo japanilainen keittiö
Ruokaa Ranskasta
Sakura - makujen kirsikka
Mmmm suklaa...
Wagamama
The Japanese Kitchen
Makeat ja suolaiset muffinssit
Basta! Italialaisen ruokakulttuurin ABC
Aglio&Olio - yksinkertaisen pastan A&O
Jamie Italiassa
Keitot
Kevyttä hyvää
Unelmakakut
Täydellä sydämellä
Keittis (itse tehty)
Uudet:
K-Supermarket: Kesäherkut
Kotikokki; Pasta
Parhaat piiraat

Muutama joulukuva ja ainut onnistunut jälkkäri

Tässä vielä viimeiset joulukuvat, vaikka vähän myöhässäkin. En vain ole saanut aikaiseksi muokata ja lajitella kuvia.

Kuvatkin sen kertoo, jouluruoassa parasta on alkupalapöytä. Rosollia, juustoja, kaloja, sienisalaattia, mätiä...




Olen aina perinteisesti tehnyt jouluksi jälkkärit ja niin tänä vuonnakin. Sairastuin flunssaan juuri sopivasti jouluksi, niin meni suunnitelmat vähän pipariksi. Lisäksi keittiövaa'asta loppui patterit juuri sopivasti, kun kaupat olivat menneet kiinni, niin soppahan siitä syntyi. Aatoksi tein konjakki-suklaakakkua, jossa ilmeisesti suklaa paloi jostain syystä niin pahasti, että maku oli kitkerä ja suoraan sanottuna paha. Onneksi oli konvehteja.


Moni kakku päältä kaunis...

Joulupäivänä piti tehdä kahvifinanciereja, mutta en päässyt sängyn pohjalta mihinkään. Tapaniksi reipastuin ja tein aprikoosi-mascarponetorttua, joka onnistuikin ihan kohtuullisesti. Ohje Glorian Ruoka&Viinistä.

Jouluaterian jälkeen jaksettiin vain puolikkaat pikkupiiraat.

Viisi isoa leivosta tai yksi piiras 20 cm vuokaan

Pohja:

175g voita
5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
3/4 dl kylmää vettä

Täyte:
250 g pehmeitä aprikooseja
3 dl alkoholipitoista glögiä
250 g mascarponea
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 vaniljatanko

Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot ja sokeri sekaisin. Lisää vettä sen verran että seos näyttää taikinalta. Sekoita tasaiseksi, pyöräytä palloksi ja laita jääkaappiin lepäämään noin tunniksi. Laita sillä aikaa aprikoosit marinoitumaan glögiin. Anna maustua huoneen lämmössä noin tunnin.

Laita uuni lämpiämään 200°C (kaasu 4). Jaa taikina kahtia ja kauli toinen puoli vuokiin(vuokaan pohjaksi. Esipaista pohjaa/pohjia n. 5-8 min, päälle kannattaa laittaa leivinpaperista ja vaikka herneistä paino, että taikina pitää muotonsa. Nosta aprikoosit glögistä ja asettele ne pohjille. Sekoita kananmuna, mascarpone ja sokeri (meillä aika paljon vähemmän kuin ohjeessa), halkaise vaniljatanko ja lisää siemenet täytteeseen. Sekoita, ja levitä täyte aprikoosien päälle piiraisiin.

Kauli toinen puoli taikinaa kanneksi/kansiksi piiraisiin. Nosta kannet piiraiden päälle ja nipistä reunat yhteen. Pistele haarukalla muutama reikä kanteen. Paista uunin keskitasolla 20-30 min. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Meillä tämä tarjoiltiin vielä kanelikermavaahdon kanssa. Maiskis.

5.1.2013

Bentobox ja sakepommi

Japanijuhlien bentoboxiin sain idea kun selailin Piparipullan mainiota blogia. Toki meillä mentiin vähän yksinkertaisemmalla kaavalla.


Boksista löytyi onigiri-riisipallo, kevätkääryleitä, avokadoa, päärynää, kurkku-ja juustokuvioita, porkkanaa, soijaa ja pilkullisessa purkissa vielä chilimajoneesia. Ei millään tavalla autenttisen japanilaista, mutta hauskaa ja hieman erilaista kuin tavallisesti. Rasianakin toimi vain Ikean-muovilaatikot.


Purkit, pullot ja tikut tilasin Ranskasta Casa bento-liikkeestä.


Tämä puolestaan on epätarkka ja ainoa kuva sakepommista.

3.1.2013

Uuden vuoden keittokirjahaaste

Viime vuodeksi tein kolme lupausta. Lupasin opetella syömään kahta uutta ruoka-ainetta. Raparperi nyt ainakin sai lopullisen hyväksynnän, lisäksi endiivi ja lehtikaali pääsi lautaselle. Ja kai kaali ylipäätään nosti hieman päätään. Eli ok, lupaus pidetty.

Toisena lupasin käydä ainakin kolmessa uudessa ravintolassa. Lupaus täytetty kirkkaasti. Suosikit vuoden varrelta oli varmasti Sinne, ja ehkä A21 ja kyllä Helsingin Meksikolaiset kiilaavat myös ihan kärkisijoille.

Kolmantena lupasi opetella leipomaan jotain uutta. Tämä onkin vaikeampi, kyllähän me uusia juttuja kokeiltiin, mutta etta osaisin tehdä jotain uutta. Hmm. No joo, marenkia tein tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja sen varmasti osaisin tehdä jotenkuten uudestaankin. Lupaus siis täytetty.



Tälle vuodelle en suurempia lupauksia ajatellut tehdä, mutta päätimme Hipin kanssa haastaa itsemme  ja kokata jotain jokaisesta omistamastamme keittokirjasta. Jos vuoden aikana jostain kirjasta ei ole löytynyt mitään mieleistä, laitamme kirjan surutta kiertoon. Vaikka ne on niin kivoja hyllyssäkin...

Aloitetaan listaamalla kaikki kirjat:

Ruokasuosikit sarjasta:
Jälkiruoat
Suklaa
Tapakset
Italia
Wokki
Leivonta

Ole Hyvä: Kotitaloutta 7. luokalle
Farang: Modernia aasialaista
Ruokatorstai
Löytöretki intian keittiöihin
Helppo japanilainen keittiö
Ruokaa Ranskasta
Sakura - makujen kirsikka
Mmmm suklaa...
Wagamama
The Japanese Kitchen
Makeat ja suolaiset muffinssit
Basta! Italialaisen ruokakulttuurin ABC
Aglio&Olio - yksinkertaisen pastan A&O
Jamie Italiassa
Keitot
Kevyttä hyvää
Unelmakakut
Täydellä sydämellä
Keittis (itse tehty)

Yhteensä 25 kirjaa. Joka tarkoittaa että joka toinen viikko pitäisi kokata kirjasta jotain, ja siihen sallitaan pari repsahdusta. Saas nähdä miten käy.

Elämänvalo on löytänyt lempipaikan uusista Hayn pussilakanoista.

2.1.2013

Hodarisämpylävuori ja marinoitu sipuli

Uuden vuoden Skumppaa ja hodareita-bileisiin lupasimme leipoa sämpylät. Aika monta sämpylää pyöriteltiinkin. Lisäksi marinoimme sipulia Sillä sipulin ja Akseli Herlevin ohjeella. Oli muuten todella hyvää sipulia.



Käytimme sämpylöihin tätä useassa muussakin blogissa ollutta hyväksi havaittua reseptiä. Ja hyvä se oli, taikina oli helppo leipoa ja sämpylöistä tuli maittavia. Jos (ja kun) teen uudestaan, vähennän hieman suolaa. Tästä tulee parikymmentä kohtuullisen kokoista sämpylää. Me tehtiin tämä satsi triplana.

0,5 dl sokeria
6 tl kuivahiivaa
0,75 l lämmintä (42°C) vettä
5 rkl rypsiöljyä
5 tl suolaa
n. 17 dl vehnäjauhoja

voiteluun munanvalkuainen

Mittaa isohkoon kulhoon sokeri, hiiva ja puoli desiä vettä. Sekoita ja anna seisä lämpimässä kunnes seos kuplii (5-10 min). Lisää loput vedestä, suola ja öljy. Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan vaivaten. Vaivaa koneella 5-10 min kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia. Leivo hodarisämpylöiksi (jos haluat oikein kuohkeita sämpylöitä, niin littaa taikina suorakaiteeksi ja nipistele reunat yhteen, käännä sauma sämpylän alle). Kohota vielä liinan alla puolisen tuntia. Voitele valkuaisella. Paista 225°C (Kaasu 5) 10-15 min. Sämpylät eivät rusketu, joten testaa kypsyys koputtelemalla pohjaa.

Marinoitu punasipuli

4 punasipulia
1/2 dl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 dl sokeria
suolaa ja mustapippuria

Viipaloi sipulit niin ohueksi kuin pystyt. Sekoita kipossa muut aineet ja lisää sipulit siihen. Anna marinoitua huoneen lämmössä vähintään tunti.