21.7.2013

Empanadas

Eli lomapaostaus nro 2. Vaikka ihan virallinen (palkaton) kahden viikon kesäloma loppuikin jo, niin blogi saa pystytellä lomafiiliksissä vielä muutaman viikon. Töissä on tulossa sellainen rutistus, että on turha edes teeskennellä syövänsä mitään muuta kuin ABC:n juustosämpylöitä. Mutta näiden, uskomuksen mukaan alunperin espanjalaisten empanadas-piiraiden kanssa tulin huikkaamaan, että hengissä ollaan.

Kesän luottoratsu

Empanadas-piiraat ovat siis lähteneen Espanjasta, ja matkustaneet sitten ympäri maailman. Täytteenä voi olla perinteisesti kanaa tai kalaa, Etelä-Amerikassa kanaa, nautaa, katkarapuja tai juustoa. Jamaicalla usein kasvistäyte maustetaan hyvin voimakkaasti. Meksikolaiset täyttävät Empanadaksensa hedelmillä, kermalla ja hillolla. Variaatioiden määrästä voidaan päätellä, että jokaisella kokilla on se oma ainoa oikea empanadaresepti.


Meidän täytteessä oli riisiä, kananmunaa, tomaattia, rosmariinia, cheddaria ja mausteita. Se vaatii vielä hieman kehittelemistä, mutta taikinasta tuli hyvä.

Taikina n. 15 piiraalle:

1 dl maitoa
1 dl oliiviöljyä
3 rkl valkoviiniä/siideriä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja/maissijauhoja

Mittaa kattilaan kaikki muut aineet, paitsi jauhot. Sekoita ja kuumenna noin kädenlämpöiseksi. Käännä levy pois päältä ja vaivaa jauhot joukkoon. Taikinasta pitää muodostua pieni sitko. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin hetkeksi jäähtymään. (tässä välissä on hyvä tehdä täyte).
Kauli taikina ohueksi levyksi, ja ota pyöreällä muotolla ympyröitä. Nosta nokare täytettä taikinalle ja painele taikina puolikuun muotoon. Voitele piiraat kananmunalla ja paista joko uunissa n. 200°C (Kaasu 4) n 30 min tai n. 180°C öljyssä pannulla muutama minuutti molemmin puolin. Me tehtiin uunissa ja kaasu-uunin takia pinta jäi hieman valjuksi.

6.7.2013

Falafelhampparit

En malttanut olla postaamatta näitä ehkä maailman parhaita hamppareita, vaikka lomilla vielä ollaankin. Nämä nautittiin kesän ensimmäisellä puistopiknikillä, Hipin synttäreillä maailman parhaiden kavereiden kanssa. Lisukkeena tarjottiin mölkkyä ja krokettia. Ah, ihana kesä.


Falafelpihvit (12 kpl):

7 dl liotettuja kikherneitä (n. 3-3,5 dl kuivia herneitä)
2 dl öljyä
2-3 tl suolaa
1-2 chiliä
1 rkl jeeraa
ruukku korianteria
ruukku persiljaa
1-2 sitruunan mehu
mustapippuria

Liota herneitä tarpeeksi isossa astiassa n. 12 h. Kaada vesi pois ja muussaa herneet sauvasekoittimella tai yleiskoneella muussiksi. Lisää öljyä hiljalleen kunnes taikina on sopivan löysää. Lisää sitruunan mehu ja muut mausteet ja sekoita taikin kunnolla. Silppua yrtit vielä sekaan.
Paista pihvit runsaassa öljyssä, kannattaa paistaa ensin pieni nökäre ja tarkastaa pihvien maku. Meillä ekat pihvit oli aivan mauttomia ja lisättiin maistiaisen jälkeen reilusti kaikkea.

Lisäksi hamppareihin tarvitaan:
Tsatsikia (kurkkua, jogurttia, valkosipulia, minttua, suolaa, pippuria ja sitruunaa)
Salaatinlehtiä
Hyvää voimakasta cheddaria
Tomaattia
Sämpylät

Nautitaan ystävien kera kesäpäivänä ulkona. Jälkiruoaksi mansikkainen New York cheese cake oli oikein hyvä.