30.11.2013

Huomenna!

Se alkaa! Joulukalenteri nimittäin. Seuraavan 24 aamun ajan blogissa päivittyy kuvia ja tarinoita eläinystävistämme, lähinnä kissoista, mutta on siellä joku koirakin joukossa.  Joulukuussa myös toivottavasti ehdimme kokkailemaan enemmän, ainakin joulun jälkkärit pitää testata ja on yksi ÄAMI:kin tulossa, Hippi on kokkausvuorossa.


Kynttilöitä meillä on poltettu koko syksy, ja viimeisetkin valot ripustetaan huomenna. Tää pimeys ei ole mun juttu. Surffailemme ahkerasti äkkilähtösivuilla, ja jonnekin valoisaan ja lämpimään on päästävä, viimeistään alkuvuodesta. Thaimaa olisi helppo, toisaalta kiehtoo Vietnam ja Hongkong. Miksei Bali ja Singaporekin. Aasiaan matka taitaa jokatapauksessa suuntautua. Mutta sitä ennen puristetaan vielä työt tältä vuodelta kasaan, rauhoitutaan jouluun ja juhlitaan uusi vuosi.


25.11.2013

Köyhät ritarit...

...vai rikkaat? Mä olen aina kuvitellut, että köyhät ritarit tehdään leivästä ja rikkaat pullasta. Mutta katsaus netin ihmeelliseen maailmaan paljasti, että köyhiä kyllä tehdään myös pullasta, mutta rikkaita ei leivästä. Wikipedia oli mun kanssa samaa mieltä, joten pitäydyn kannassani, nämä ovat siis rikkaita ritareita. Tuunasin perusohjetta lisäämällä liotusmaitoon hieman kanelia ja kardemummaa. Me ei niin makeasta pidetä (vaikka sitä on varmasti vaikea uskoa), niin jätimme sokerin suosiolla pois. Ritarit tarjoiltiin kermavaahdon ja hillon kera.


Rikkaat ritarit kahdelle:

4 siipaletta pullaa
1 kananmuna
1 dl maitoa
kanelia
kardemummaa
(1 rkl tomusokeria)
voita paistamiseen

Tarjoiluun kermavaahtoa ja hilloa

Vatkaa kananmunan rakenne rikki, sekoita siihen maito ja mausteet, halutessasi lusikallinen tomusokeria. Liota pullaviipaleita hetki molemmin puolin, paista viipaleet voissa rapeaksi. Tarjoa lämpimänä kermavaahdon ja hillon kera.



Haastekirjat:

Ruokasuosikit sarjasta:
Jälkiruoat
Suklaa
Tapakset
Italia
Wokki
Leivonta

Ole Hyvä: Kotitaloutta 7. luokalle
Farang: Modernia aasialaista
Ruokatorstai
Löytöretki Intian keittiöihin
Helppo japanilainen keittiö
Ruokaa Ranskasta
Sakura - makujen kirsikka
Mmmm suklaa...
Wagamama
The Japanese Kitchen
Makeat ja suolaiset muffinssit
Basta! Italialaisen ruokakulttuurin ABC
Aglio & Olio - yksinkertaisen pastan A & O
Jamie Italiassa
Keitot
Kevyttä hyvää
Unelmakakut
Täydellä sydämellä
Keittis (itse tehty)
K-Supermarket: Kesäherkut
Kotikokki; Pasta
Parhaat piiraat
Bistro - Pariisin parhaat bistrot ja klassiset reseptit
Gourmet-ruokaa kahvinkeittimellä
Kasvisruokakeittokirja
Vihreä pöytä
Villiyrttikirja


24.11.2013

Gorgonzolapasta

Sen lisäksi, ettei aika tahdo riittää köökin puolelle, ei tällä hetkellä ole energiaa vaativiin ruokiin. Ruoan pitää olla nopeaa ja maukasta, ja lähtökohtaisesti pitää sisällään vihanneksia enemmän kuin tämä pasta. Vajaassa vartissa pyöräytettävä gorgonzolapasta on täydellisen maukas, mutta huutaa rinnalleen ainakin jonkunnäköistä vihreää. Minä yritin edelleen päästä helpolla ja revin lautaselle salaatinlehtiä, jotka maustoin suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja valkoisella balsamicolla. Paljon helpommaksi ei ruoka voi mennä.



Gorgonzolapasta kahdelle

250g tuorepastaa
100 g gorgonzolaa
1 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria

Keitä pasta ohjeen mukaan. Kiehauta sillä aikaa kerma ja murusta juusto kerman sekaan. Hämmentele kunnes juusto on sulanut. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon ja raasta päälle parmesania ja pyöräytä pari kierrosta pippurimyllystä.



Haastekirjat:

Ruokasuosikit sarjasta:
Jälkiruoat
Suklaa
Tapakset
Italia
Wokki
Leivonta

Ole Hyvä: Kotitaloutta 7. luokalle
Farang: Modernia aasialaista
Ruokatorstai
Löytöretki Intian keittiöihin
Helppo japanilainen keittiö
Ruokaa Ranskasta
Sakura - makujen kirsikka
Mmmm suklaa...
Wagamama
The Japanese Kitchen
Makeat ja suolaiset muffinssit
Basta! Italialaisen ruokakulttuurin ABC
Aglio & Olio - yksinkertaisen pastan A & O
Jamie Italiassa
Keitot
Kevyttä hyvää
Unelmakakut
Täydellä sydämellä
Keittis (itse tehty)
K-Supermarket: Kesäherkut
Kotikokki; Pasta
Parhaat piiraat
Bistro - Pariisin parhaat bistrot ja klassiset reseptit
Gourmet-ruokaa kahvinkeittimellä
Kasvisruokakeittokirja
Vihreä pöytä
Villiyrttikirja


22.11.2013

Hiljaiseloa

Bloggari täällä moi! Pahoittelut hiljaiselosta, ja tänäänkään minulla ei ole tarjota mitään uutta, viimeiset pari päivää on syöty tuota alla olevaa keittoa. Varsin hyvää ja toimivaa arkiruokaa siis. Hiljaiselo johtuu paitsi siitä, että olen ensimmäistä kertaa arkarrellut blogiin joulukalenteria, en tosin ihan perinteistä, mutta ainakin kissojen ystävät tulevat tykkäämään. Sen lisäksi työt ovat vieneet viimeisetkin energiat joten bloggaamiselle ei vain ole ollut aikaa. 

Mutta ehkä tämä tästä, projekti päättyy taas parin viikon päästä, joten aikaa toivottavasti liikenee keittiöönkin. Nähdään pian!



7.11.2013

Pappa al pomodoro - kaikkien hävikkiruokien äiti

… ja tosi hyvä tomaattikeitto.

Kuluttajaliitto järjestää parhaillaan yhteistyökumppaneidensa kanssa Hävikkiviikkoa, jolloin on tarkoistus kiinnittää entistä enemmän huomiota ruoan hävikkiin. Ne on hurjia summia mitä keskivertotaloudessa kannetaan kaupan ja jääkaapin kautta roskikseen. Ja hävettää myöntää ettei me olla paljoa parempia, erityisesti salaatit niuhtuvat lokerosaan liian usein.


Hippilä osallistuu tempaukseen vinkkaamalla kaikkien hävikkiruokien äidin ja isän, pappa al pomodoron. Pappa on alunperin Toscanalaien ruoka, joka varmastikkin kehitettiin juuri hävikin vähentämiseksi. Pappaan uppoaa niuhtuneet tomaatit, kuivat juustonkannikat, korpuksi muuttunut leipä ja viimeisiä henkosiaan talvi-ikkunalla vetelevä basilika. Ja lopputulos on iso kattilallinen höyryävän kuumaa keittoa, joka sopii marraskuuhun kuin nenä päähän.



Kattilallinen keittoa

2 tlk säilyketomaatteja
(lähes ylikypsät tuoreetkin voi heitää mukaan)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
Suolaa
Pippuria
Hunajaa
Öljyä
Vaaleaa leipää
Basilikaa
Parmesan-juustoa

Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää tomaatit, vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua n 15 min, kunnes tomaatit ovat kypsiä ja liemi vähän tiivistynyt. Murskaa tomaatteja puuhaarukalla kypsymisen aikana. Lisää mausteet, hunaja, kuiva leipä kuutioina ja basilika, säästä muutama leivän pala koristeeksi. Anna kiehahtaa. Lisää kourallinen parmesania ja sekoita. Annostele lautasille, lisää muutama leipäkuutio, vähän parmesania ja basilikanlehti.

Ja keitto vaan paranee seuraavana pävänä, jolloin sitä voi vähän notkistaa vedellä, jos leipä on kauheasti turvonnut.


2.11.2013

Uppomuna, sieniä ja pinaattia

Vegaanisen kuukauden aikana himoitsin kananmunaa, se on varmasti joku proteiinijuttu. En kuitenkaan osannut sisällyttää tarpeeksi proteeiniä ruokavalioon, joka ilmeni sitten ihan järjettömän uppomunahimona. Joka sinällään oli omituista, koska olen tehnyt uppomunia aikasemmin ehkä kerran tai kaksi. Mutta tämä on näppärä lounas, aamiainen tai iltapala yhdelle, tuplaamalla kahdelle.


Uppomuna, sieniä ja pinaattia

1 kananmuna
loraus etikkaa

suppilovahveroita tai muita sieniä
Kourallinen pinaatinlehtiä
i valkosipulin kynsi
Öljyä paistamiseen
Suola
Pippuria

1 pala vaaleaa leipää (mun suosikki on kurpitsansiemenleipä)

Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan. Silppua valkosipuli ja puhdista sienet, paloittele tarvittaessa pienemmäksi. Kuullota valkosipulit ja lisää sienet, paista kypsäksi.

Riko kananmuna kauhaan tai desimittaan. Lisää kiehuvaan veteen loraus etikkaa ja pyöräytä pyörre veteen. Kippaa kananmuna pyörteen keskelle ihan läheltä vedenpintaa. Odota kunnes vesi kuplii uudestaan, ja anna veden poreilla aika hiljakseen. Keitä kananmunaa n.4 min, niin että valkuainen hyytyy, mutta keltuainen jää juoksevaksi.

Lisää pinaatit sienten joukkoon ja kääntele miedolla lämmöllä kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sieni-pinaattipaistos lautaselle, paista leipä rapeaksi molemmilta puolilta. Älä pese pannua välissä, niin saat leipäänkin kivan lisämaun. Nosta leipä sieni-pinaattipaistoksen päälle.

Nosta uppomuna reikäkauhalla vedestä ja laita se leivän päälle. Suolaa pinta ja tarjoile heti. Namsikis!