8.2.2014

Blinibileet!

Perjantaina kutsuttiin kaverit kylään ja paistettiin olympialaisten avajaisten kunniaksi läjäpäin blinejä.  Sotshin olympialaisista voi olla montaa mieltä, mutta avajaiset olivat komeimmat pitkään aikaan. Samalla pistettiin mitalivedonlyönti käyntiin.


Blinit tehtiin Hesarin ohjeen mukaan, pienillä omilla virityksillä. Taikinaa hapatettiin lähes 20 tuntia, ja haju oli sen mukainen, mutta maku oli kyllä kohdillaan. Lisukkeina tarjottiin merilevämätiä, smetanaa ja purjosilppua, sienisalaattia, coctailkurkkuja ja hunajaa, kylmäsavulohta, taateleita ja piparjuurituorejuustoa sekä marinoituja oliiveja. Jälkkäriksi vielä palat suklaata ja irtokarkkeja sekä naukut uudesta tuttavuudesta, Koskenkorvan Valhalla-likööristä. Huh.


Blinit, n. 12 kpl

Juuri:
4 dl maitoa
1/3 pkt hiivaa
3 dl tattarijauhoja
1/2 tl sokeria

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 1/2 dl olutta
1/2 dl sulatettua voita
ripaus suolaa

Voita paistamiseen

Tee edellisenä iltana juuri. Liota hiiva maitoon, lisää tattarijauhot ja sokeri. Peitä ja anna juuren kuplia huoneen lämmössä seuraavaan iltaan.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset juureen, lisää muut aineet. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti taikinaan.

Paista (kirkastetussa) voissa paksuhkoja lättyjä. Myös lettupannu käy tarkoitukseen jos blinipannuja ei ole saatavilla. Kirkastettua voita saat, kun sulatat voin, annat jäähtyä niin että hera painuu pohjalla. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan.


Sienisalaatti:

400g suolasieniä
1 omena
1/2 punasipulia
2 dl kuohukermaa
120g smetanaa
valkopippuria
(suolaa)

Liota suolasieniä vedessä useampi tunti. Vaihda vesi välillä. Silppua sienet, kuutioi omena ja silppua sipuli. Vaahdota kerma ja sekoita smetana siihen. Sekoita kaikki aineet ja mausta. Lisää tarvittaessa suolaa.