3.2.2014

Helpot Runebergit

Mä olen aina tykännyt Runebergin tortuista, vadelma- tai omenahillolla, punssilla, rommilla tai ilman, karvasmanelikin on mennyt näissä leivonnaisissa. Äitini arkistoista löytyi vanha Runebergin torttujen ohje, ja tänään pyöräytimme kasan maistuvia leivoksia. Tuunasimme reseptiä hieman, ja (rommilla) kostutettuna nämä olivatkin parhaita.


12 kpl

200g sokeria
3 kananmunaa
200g voita
300g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
100g mantelirouhetta

Kostutus:
1 dl vettä
3 rkl sokeria
reilu loraus rommia

Päälle:
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua/vettä/appelsiinimehua
1 tl vadelmahilloa / leivos

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Vaahdota voi ja sekoita se muna-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nostele ne muna-sokeri-voiseokseen. Nostele taikina muotteihin (meillä puolet tuollaisia korkeita alumiinirinkuloita ja puolet muffinssivuokia). Paista leivoksia 200°C n. 15-20 min. Anna jäähtyä.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri, kierauta ja anna kuplia n. 5 min. Lisää rommi. Kostuta leivokset. Sekoira tomusokeri ja neste valkoiseksi tahnaksi. Pursota siitä rinkula leivoksen päälle ja nosta teelusikallinen vadelmahilloa rinkulan keskelle.