23.4.2014

Shakshouka, mökin paras brunssiruoka

Shakshouka on alunperin, lähteestä riippuen, Israelilainen, Tunisialainen, Libyalainen, Algerialainen, Marokkolainen tai Egyptiläinen ruoka, jossa pohjana on mausteinen tomaattikastike. Tämä on jo useamman vuoden pyörinyt blogeissa ja lehdissä, mutta meille tarjoutui vasta pääsiäisenä tilaisuus kokeilla tätä muuntautumiskykyistä brunssiruokaa.


Me tehtiin omamme muurikassa, niin siitä riitti isommallekin poppoolle aamiaiseksi. Pienemmälle porukalle valurautapannu on varsin kelpo vaihtoehto. Lihansyöjä upottaa tomaattikastikkeeseen chorizoa tai muuta mausteista makkaraa, kasvissyöjän proteiinit saa helposti linsseistä, kikherneistä, pavuista tai tofusta. Myös paprika, munakoiso tai kesäkurpitsa sopinevat hyvin soosiin. Jossain ruokaa lisätään myös perunaa tai artisokan sydämiä.


Meidän versiossa oli  kikherneitä, fetaa, ruohosipulia ja korianteria. Ihan tarkkaa reseptiä on vaikea antaa, tomaattikastikeesta saa kuitenkin oman makuisen parhaiten maistelemalla. Ruoan tärkein osa on siis maukas, hieman tulinen tomaattikastike.

Muurikallinen, eli aamiainen 7-9 hlölle

3 tlk tomaattimurskaa/säilöttyjä (kirsikka)tomaatteja
vettä
1 iso punasipuli
1 valkosipuli
1 punainen chili
1 tlk kikherneitä
1-2  kananmunaa/syöjä
1 pkt fetaa
1 ruukku ruohosipulia
1 ruukku korianteria
Mausteita:
suolaa
mustapippuria
chiliä
juustokuminaa
savustettua paprikaa
oreganoa
cayennepippuria
hunajaa/sokeria

Tee ensin tomaattikastike. Pilko sipuli, chili ja valkosipuli ja kuullota ne pannulla. Lisää tomaatit ja sekoita. Lisää vettä ja sekoittele ja anna kastikkeen kuplia vartti. Lisää tarvittaessa vettä, ettei kastike kuivu. Mausta. Lisää kikherneet. Lisää vielä tölkillinen vettä ennen kananmunien lisäämistä, jottei kastike kuivu kananmunien kypsymisen aikana. Riko kananmunat kastikkeeseen erilleen toisistaan. Anna kastikkeen kuplia hiljalleen n. 10 min, niin, että valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen on vielä pehmeä. Murusta päälle feta ja silppua yrtit.

Aurinkoinen aamu muurikalla