20.10.2014

Talven hittikeitto: Pho

Jos olisin ennustaja, niin veikkaisin talven hittikeitoksi vietnamilaista phota. Kunhan jaksaa liemen keitellä, niin loppu on nopea ja liemestä riittää moneksi päiväksi. Vietnamissa tätä syödään päivittäin, ja en epäile ollenkaan, niin koukuttava rapeiden vihannesten ja maukkaan liemen yhdistelmä on. Itse tein vegaanisen version, lihan ystävä lisää liemeen luun tai kaksi antamaan makua, tai vaikka nautaa täytteeksi. Ohuet siivut kypsyvät kiehuvassa liemessä itsekseen.


Kasvissyöjän täytteeksi käy esimerkiksi tofu, avocado, sienet, paksoi ja kevätsipuli, valitse mieleisesi! Ehdottomia on kuitenkin päälle ripoteltavat thai/kanelibasilika, korianteri ja tuore chili. Lisäksi loraus tuoretta limeä, ja itse tehostin chilin poltetta vielä tilkalla sriracha-kastiketta.

Pho:

Liemi:

2-3 litraa vettä
1 punasipuli
1 valkosipulin kynsi
reilu pala tuoretta inkivääriä
2 kasvisliemikuutiota
2 tähtianista
1 kanelitanko
3-4 kardemumman kotaa
1 tl fenkolin siemeniä
3 laakerin lehteä
1 tl muskottipähkinää
1 rkl soijaa/ ripaus suolaa/ 1 tl kalakastiketta

Mittaa kaikki aineet suolaa lukuunottamatta kattilaan ja anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia. Jos tuntuu että liemi hupenee liiaksi, lisää hieman vettä. Lisää suola liemeen loppuvaiheessa. Maista.

Täytteet:
Lasinuudeleita
Tofua
Ituja
Paksoi
Kanelibasilika
Korianteri
Lime
Punainen chili

Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Paista tofu. Nosta kulhon pohjalle nuudelit, paistettu tofu, viipaloitu paksoi ja idut. Kaada liemi päälle. Ripottele päälle viipaloitua chiliä oman maun mukaan, ja tuoreita yrttejä. Viimeistele limellä.