18.2.2014

Kuhakeitto fenkolilla ja koskenlaskijalla

Hipin isä on alkanut elääkkeelle jäätyään kalastamaan. Kalaa tulee kuulemma niin hyvin, että piti ostaa kolmas (!) pakastin, että kalat mahtuvat johonkin. Me ei tästä varsin mainiosta harrastuksesta juuri hyödytä välimatkan takia, mutta viimeksi käydessämme mukaamme pakattiin kuhaa meidän ja naapureiden tarpeisiin. Ensimmäinen pussillinen muutettiin keitoksi, johon laitettiin perusporkkanoiden lisäksi fenkolia tuomaan makua. Ja koska ahdistun edelleen lämpimästä maidosta, liemi värjättiin koskenlaskijalla. Vallan kelpo keitto.



Iso kattilallinen:

2 porkkanaa
2 sipulia
1 fenkoli
10 pientä (puikula)perunaa
2 isoa kuhafilettä
puolikas paketti voimakasta koskenlaskijaa
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
mustapippuria
tilliä

Kuori vihannekset ja pilko ne suurinpiirtein saman kokoisiksi. Kippaa kattilaan kaikki muut vihannekset paitsi perunat, lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Lisää perunat soppaan kun muut vihannekset ovat kiehuneet noin 5 min (tämä koskee puikulaa, kiinteämmät lajikkeet voi kipata aikaisemminkin sekaan). Suolaa kalat ja paista kypsäksi. Kuori nahka halutessasi. Kun kasvikset ovat kypsiä (mutta napakoita), lisää keittoon juusto, mustapippuri ja tilli. Nostele lopuksi kalapalat keittoon. Kuumenna kiehuvaksi ennen tarjoilua.


17.2.2014

Tabletti, hyvitystä ja suklaata

Ostohyvitys tarjosi meille mahdollisuutta yhteystyöhön joku aika sitten. Ensin oltiin että ei, eihän tää oo mikään mainosblogi, mutta tarkemmin mietittyämme huomasimme, että heidän nettikauppavalikoimassaan oli muutama putiikki, josta saisi niitä tuotteita, mitä olimme pitkään miettineet hankkivamme. Joten, sitten oltiin että joo, me ollaan mukana.

Ostohyvityken toimintaperiaate on simppeli. Verkkokaupat maksavat Ostohyvitykselle x summan jokaisesta heidän kauttaan tehdystä ostosta. Tämän summan Ostohyvitys jakaa itsensä ja ostajan kesken. Verkkokaupasta riippuu kuinka paljon asiakkaalle hyvitystä tilitetään.


Se, mikä meidät yllätti, oli, että verkkokauppavalikoimasta löytyi isojen vaateputiikkien lisäksi myös ruokakauppoja, matkatoimistoja, ravintoloita ja design-liikkeitä. Esimerkiksi Matkapoikien kautta saa Tallinan äkkilähtöjä noin yhdeksällä eurolla, ja jos klikkailee itsensä Ostohyvityksen kautta Matkapoikien sivuille, niin saa tästä vielä pari euroa takaisin. Ei reissaaminen paljoa edullisempaa enää voi olla.


Ostohyvityksen testaukseen saimme 100€, ja tämän sijoitimme  Samsungin Galaxy Note-tablettiin, pääosin reissuja varten. Ihan tuo satanen ei tähän riittänyt ja loput laitettiin omasta pussista. Homma toimii näin: Ensin kirjaudutaan pääsivulta joko sähköpostilla tai Facebook-tunnuksilla Ostohyvityksen sivuille. Sieltä etsitään haluttu verkkokauppa ja klikataan vihreästä linkistä kauppiaan sivuille. Tehdään ostokset ihan tavallisesti ja hieman myöhemmin Ostohyvitykseltä tulee sähköposti kertyneistä bonuksista. Muutamassa kohdassa saa olla kuitenkin tarkkana. Selaimessa ei saa olla päällä adblockia tms. lisäosaa. Lisäksi hyvitystä ei (yleensä) kerry, jos samalla kertaa käyttää jotain muita alennuskoodeja. Myös surffailu muilla sivuilla kannattaa laittaa jäihin ostotapahtuman ajaksi.


Meille bonuksia neljänsadan ostoksesta kertyi reilu neljä euroa, mutta elektroniikkakauppojen palautusprosentit olivatkin ehkä kaikkein huonompia. Jos ostaa esimerkiksi vaatteet pääosin netistä, niin Ostohyvityksen kautta saattaa kertyä mukavakin potti palautettavaa.

Miten tämä liittyy sitten ruokablogiin? No vaikka siten, että jos liityt Ostohyvitykseen meidän kampanjasivun http://www.ostohyvitys.fi/kotihippijaleipuri kautta viimeistään 31.3.2014, niin saat Fazerin suklaalevyn. Plus että uudella tabletillamme pystymme raportoimaan paremmin suoraan reissuilta. Vaikka ensi viikolla Pohjois-Kyprokselta. Vinkkejä? Anyone?



16.2.2014

Valkoinen pizza

Saimme joululahjaksi lahjakortin keittiötarvikeliikkeeseen, ja lähes heti oli itsestään selvää, että hankimme kauan haaveilemamme pizzakiven. Vihdoin tällä viikolla pääsimme kaupunkiin saakka hakemaan tuota kiveä. Ja pitihän sitä heti testata. Henkka Alénin pizza bianco oli kutkutellut pitkään, mutta mihinkäs koira karvoistaan pääsee, olihan sitä hieman tuunattava omaan makuun.



Tällä alla olevalla pizzapohjaohjeella on aina tullut suhteellisen rapeaa pizzaa, mutta pizzakiven myötä homma liikkui ihan uusiin sfääreihin. Taikina oli rapeaa ja kuohkeaa ja lisäksi siihen nousi tuollaiset ilmataskut. Täydellistä, jos meidän uuni vielä suostuisi ruskistamaan. Kaasu-uunin haittapuolia...

Kaksi pizzaa:

2 dl kädenlämpöostä vettä
25g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
3-4 dl jauhoja (nyt meillä oli Italiasta tuotuja pizzajauhoja, myös sekoitus; puolet (luomu)vehnäjauhoja ja puolet durumjauhoja on suht ok)
2-3 rkl oliiviöljyä

Liota hiiva veteen, lisää suola ja sokeri. Lisää jauhot pikkuhiljaa, koko ajan koneella vaivaten. Vaivaa n. 5-10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa. Lisää oljy ja vaivaa kunnes se on sekoittunut taikinaan. Nostata vedottomassa lämpimässä paikassa noin tunti. Me laitetaan aina (ei päällä olevaan) mikroon.

Täytteet:
1 valkosipulin kynsi
2 dl parmesanraastetta
2 dl emmentalraastetta
1 buffalomozzarella
kourallinen kalamataoliiveja
rucolaa
ilmakuivattua kinkkua
1 prk creme fraichea
mustapippuria

Kaulitse puolet taikinasta pizzaksi. Lisää puolet juustoista, valkosipulista ja oliiveista. Paista 250-300°C (niin kuuma kuin uunista lähtee) n. 10 min kunnes pohja on saanut hieman väriä. Nosta kypsän pizzan päälle (pari siivua kinkkua), kourallinen rucolaa ja pari kolme lusikallista creme fraichea. Pyöräytä vielä mustapippuria koko komeuden päälle.


14.2.2014

Ihana aamiainen

Meillä ei tänä vuonna tehty vaaleanpunaisia sydänleivoksia, mutta ystävänpäivän kunniaksi askartelimme hieman paremman aamiaisen. Ainakin Jonnan, Kiran ja Nannan blogeissa on pyörinyt taivaallisen näköinen avocadoleipä, josta rakentelimme oman versiomme aamupalapöytään. Lisäksi oli sydänruisleipiä, toinen piparjuurituorejuusto-salaatti-kurkku-yhdistelmällä ja toinen vuohenjuusto-kirsikkahillolla. Vielä pieni kiivi-smoothie ja kuppi lattea ja paljoa paremmin ei päivä voi alkaa.

Tomi Björk sanoisi tästä, että yli meni, mutta itse tykkään ettei keltuainen ole ihan täysin valuva.

Avocado-uppomunaleipä kahdelle:

1 bagel
2 kananmunaa
tilkka etikkaa
1 avocado
muutama siivu vahvaa juustoa
voita
suolaa
pippuria

Tee ensin uppomunat. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää tilkka etikkaa. Pyöräytä kauhalla pyörre ja tipauta muna siihen mahdollisimman läheltä vedenpintaa. Itse rikon munan aina ensin desimittaan, josta se on helppo kaataa pyörteeseen. Anna poreilla hiljalleen 3-4 min.
Halkaise bagel ja paahda se. Voitele halutessasi, lisää muutama siivu voimakasta juustoa, puolikas avocado ja lopuksi päälle uppomuna.


Kiivismoothie kahdelle:

2 kiiviä
1 banaani
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl appelsiinimehua

Pilko hedelmät tehosekottimeen. Lisää nesteet ja sekoita.

Hyvää ystävänpäivää!


8.2.2014

Blinibileet!

Perjantaina kutsuttiin kaverit kylään ja paistettiin olympialaisten avajaisten kunniaksi läjäpäin blinejä.  Sotshin olympialaisista voi olla montaa mieltä, mutta avajaiset olivat komeimmat pitkään aikaan. Samalla pistettiin mitalivedonlyönti käyntiin.


Blinit tehtiin Hesarin ohjeen mukaan, pienillä omilla virityksillä. Taikinaa hapatettiin lähes 20 tuntia, ja haju oli sen mukainen, mutta maku oli kyllä kohdillaan. Lisukkeina tarjottiin merilevämätiä, smetanaa ja purjosilppua, sienisalaattia, coctailkurkkuja ja hunajaa, kylmäsavulohta, taateleita ja piparjuurituorejuustoa sekä marinoituja oliiveja. Jälkkäriksi vielä palat suklaata ja irtokarkkeja sekä naukut uudesta tuttavuudesta, Koskenkorvan Valhalla-likööristä. Huh.


Blinit, n. 12 kpl

Juuri:
4 dl maitoa
1/3 pkt hiivaa
3 dl tattarijauhoja
1/2 tl sokeria

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 1/2 dl olutta
1/2 dl sulatettua voita
ripaus suolaa

Voita paistamiseen

Tee edellisenä iltana juuri. Liota hiiva maitoon, lisää tattarijauhot ja sokeri. Peitä ja anna juuren kuplia huoneen lämmössä seuraavaan iltaan.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset juureen, lisää muut aineet. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti taikinaan.

Paista (kirkastetussa) voissa paksuhkoja lättyjä. Myös lettupannu käy tarkoitukseen jos blinipannuja ei ole saatavilla. Kirkastettua voita saat, kun sulatat voin, annat jäähtyä niin että hera painuu pohjalla. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan.


Sienisalaatti:

400g suolasieniä
1 omena
1/2 punasipulia
2 dl kuohukermaa
120g smetanaa
valkopippuria
(suolaa)

Liota suolasieniä vedessä useampi tunti. Vaihda vesi välillä. Silppua sienet, kuutioi omena ja silppua sipuli. Vaahdota kerma ja sekoita smetana siihen. Sekoita kaikki aineet ja mausta. Lisää tarvittaessa suolaa.




3.2.2014

Helpot Runebergit

Mä olen aina tykännyt Runebergin tortuista, vadelma- tai omenahillolla, punssilla, rommilla tai ilman, karvasmanelikin on mennyt näissä leivonnaisissa. Äitini arkistoista löytyi vanha Runebergin torttujen ohje, ja tänään pyöräytimme kasan maistuvia leivoksia. Tuunasimme reseptiä hieman, ja (rommilla) kostutettuna nämä olivatkin parhaita.


12 kpl

200g sokeria
3 kananmunaa
200g voita
300g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
100g mantelirouhetta

Kostutus:
1 dl vettä
3 rkl sokeria
reilu loraus rommia

Päälle:
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua/vettä/appelsiinimehua
1 tl vadelmahilloa / leivos

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Vaahdota voi ja sekoita se muna-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nostele ne muna-sokeri-voiseokseen. Nostele taikina muotteihin (meillä puolet tuollaisia korkeita alumiinirinkuloita ja puolet muffinssivuokia). Paista leivoksia 200°C n. 15-20 min. Anna jäähtyä.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri, kierauta ja anna kuplia n. 5 min. Lisää rommi. Kostuta leivokset. Sekoira tomusokeri ja neste valkoiseksi tahnaksi. Pursota siitä rinkula leivoksen päälle ja nosta teelusikallinen vadelmahilloa rinkulan keskelle.



2.2.2014

Kesäkurpitsa-parmesanlasagne

Eilen teki mieli kokata. Ehkä ensimmäistä kertaa moneen viikkoon. Ensin oltiin reissussa ja sen jälkeen tappoflunssassa. Edelleen kaupassa käyminen vaatii päivän toipumisen ja pienikin kotiaskare annoksen Netflixiä vaakatasossa. Joten sinällään tämä lasagne sopi ihan hyvin. Tekemistä on jonkun verran, mutta haudutteluun ja uunitteluun menee iso osa ajasta. Tämän reseptin salaisuus on chilinen tomaattikastike ja maistuva juusto. Voit siis vaihtaa gryeren ja parmesanin, mutta valitse tilalle vahvoja juustoja. Myös kaikki jämäjuustot kaapin pohjalta voi raastaa sekaan.



4-6 annosta

Tomaattikastike:
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl sokeria
1 rkl punaviinietikkaa
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria
oreganoa
chiliä
öljyä

Juustokastike:
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
100g gryereä
suolaa
valkopippuria

80g parmesania
400 g kesäkurpitsaa
mozzarellapallo
lasagnelevyjä

Tee ensin tomaattikastike. Sopillua sipuli ja valkosipuli. Kuullota öljyssä, älä anna palaa tai ruskistua. Lisää tomaattimurska ja reilu puoli tölkillistä vettä. Kiehauta. Lisää sokeri, punaviinietikka ja laakerinlehdet. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia kunnes kastike paksuuntuu. Lisää muut mausteet.

Tee juustokastike. Sulata voi, lisää jauhot. Paista jauhoja hetkinen. Lisää maito ihan pieninä tilkkoina sekaan koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi mausteet ja sulata juusto joukkoon.

Siivuta kesäkurpitsat ja raasta parmesan. Kokoa lasagne. Ensin tomaattikastiketta, sitten kesäkurpitsasiivuja, kolmasosa parmesanista, juustokastiketta ja lasagnelevyjä. Toista niin kauan kun aineita riittää (2-3 kerrosta). Jätä päällimmäiseksi lasagnelevyt, juustokasike ja loput parmesanista. Revi mozzarellapallo koko komeuden päälle. Paista 200°C ja n. 45 minuuttia.