29.3.2014

Sahramirisotto ja kampasimpukat

Ihana työnantajani lahjoitti minulle Tomi Björckin uutuuden, Huippukokin kotiruokaa-kirjan. Ja omistuskirjoituksella. Kiireisen päivän aikana en ehtinyt ollenkaan avata kirjaa, mutta heti autossa ennen tallille lähtöä selasin kirjan innokkaasti läpi. Kaunis, ja reseptit mukavan simppeleitä, ja raaka-aineetkin suhteellisen hyvin saatavilla. Huippujuttu! Ainoa pieni miinus on kasvisruokareseptien vähyys, mutta soveltamalla siitäkin selviää.

Perjantaina suuntasin Stoccalle ostoksille, josta tarttui myös Liemessä-Jennin uutuus kanta-asiakastarjouksesta näppeihin, mutta siitä myöhemmin lisää. Kori täynnä kampasimpukoita ja kirsikanpuunokat kainalossa nokka kohti keittiötä. Ja vitsit että tulikin hyvää.



Sahramirisotto ja kampasimpukat kahdelle-kolmelle

Risotto:
1 yksikyntinen valkosipuli
1 salottisipuli
nokare noita
1,5 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
1 g sahramia
Kasvislientä
50 g parmesanraastetta
Suolaa
Pippuria

Pilko valkosipuli ja sipuli, kuullota ne voissa. Lisää riisi ja kuullota kunnes se on läpinäkyvää. Lisää viini ja kiehauta kokoon. Lisää sahrami. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan kunnes riisi on al dente. Anna aina edellisen nesteen imeytyä ennen seuraavan lisäämistä ja hämmennä koko ajan, jotta risotto saa ihanan kermaisen rakenteen. Lisää parmesanraaste. Mausta suolalla ja pippirilla.



Kampasimpukat sitruunavoissa Björckin tapaan:

4 kampasimpukkaa
suolaa

Kastike:
50 g voita
1/4 kurkkua
20 g parmesanraastetta
1 omena
1 sitruuna
1/2 ruukkua korianteria
1/2 ruukkua persiljaa
suolaa

Tee kastike. Sulata voi kunnes se ruskistuu. Pilko kurkku ja omena. Raasta sitruunan kuori ja purista siitä mehu. Silppua yrtit. Sekoita kaikki aineet, lisää sitruunamehu viimeisnä, koko mehua ei kannata hulauttaa kerralla joukkoon, vaan maistele sopiva kirpeysaste itsellesi.
Ripottele suolaa kampasimpukoiden päälle ja pasita ne voissa, noin minuutti molemmin puolin.

Kokoa annokset. pohjalle risottoa, sitten kampasimpukoiden kastiketta ja simpukat vielä komeuden päälle. Lisää parmesanraastetta halutessasi.


Alkupalaksi syötiin Henri Alenin mozzarellarullia ja kevyesti grillattua lohta retiisin ja chilimajoneesin kanssa.


23.3.2014

Banaanileseletut, jogurttia, marjoja ja vaahterasiirappia

Vaikka viikolla yritetään pysyä ruodussa, niin viikonloppuna voi vähän herkutellakin. Meidän viimeisenä motivaatio-postauksena esitellään taannoinen blogihitti, kahden raaka-aineen pannukakut. Me lisättiin taikinaan hieman leseitä tuomaan kuituja ja vaniljaa mausteeksi. Eli neljän raaka-aineen pannukakut.


4 kpl blinin kokoisia pannukakkuja

2 banaania
2 kananmunaa
2 rkl leseitä
Puolikas vaniljatanko
Voita paistamiseen
Tarjoiluun turkkilaista jogurttia, vadelmia, mustikoita, granaattiomenaa ja vaahterasiirappia

Mittaa banaanit, kananmunat, vanilja ja leseet tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi taikinaksi. Paista letut miedolla lämmöllä reilussa voissa molemmin puolin. Tarjoa jogurtin (tai creme fraichen), marjojen ja vaahterasiirapin kanssa.




22.3.2014

Paistetut maustetut hedelmät

Lauantai-illan iltapalana ja myös jälkkärinä tarjoillaan paistettuja hedelmiä, jotka on maustettu kardemummalla, inkiväärillä, kanelilla ja vaniljalla. Mausteiset hedelmät lämmittävät mukavasti takatalven pyryssä, ja hieman raaemmatkin hedelmät saavat täyteläisen maun. Koko komeus tarjoillaan aidolla vaniljalla maustetun jogurtin kera.


Huomenna ruutuun läjähtää motivaatio-viikon viimeinen iltapalavinkki. Kokonaisuutena voisi sanoa, että meille tämä oli avartavaa ja oli hauska miettiä vaihtoehtoja juustoleivälle. Ja kesää kohti mentäessä kotimaiset ihanat vihannekset ja marjat tuovat lisää vaihtelua valoisiin iltoihin. Maustamalla, marinoimalla ja paahatamalla tavalliset appelsiinitkin muuttuvat mielenkiintoisiksi iltaherkuiksi.


Maustetut hedelmät

2 nektariinia
2 omenaa
nokare voita
1 tl muscvado-sokeria
inkivääriä
kanelia
kardemummaa
puolikas vaniljatanko
2 rkl jogurttia

Halkaise vaniljatanko, ja sekoita siemenet jogurttiin. Kuori ja pilko hedelmät. Sulata voi pannussa, lisää hedelmät ja mausteet, lisää myös vaniljatanko antamaan makua. Paista keskilämmöllä kunnes hedelmät ovat hieman pehmenneet. Annostele tarjoiluastioihin, ja lusikoi jogurtti päälle. Tarjoa lämpimänä.



21.3.2014

Dippivihannekset gone mad

Perjantaisin usein haluaa jotain vähän spesiaalimpaa herkkua. Ja usein lisäksi on hieman enemmän aikaa panostaa illan tarjoiluun. Dippivihannekset ovat klassinen leffanaposteltava, mutta tässä versiossa dippivihannekset kohtaavat vietnamilaiset kesärullat, jolloin tavallinen kurkkukin muuttuu makujen ilotulitukseksi.

Motivaation maaliskuu


Dippeinä meillä oli sweetchili-kastikkeen lisäksi valkosipuli-chilidippiä ja maapähkinävoidippiä. Dipit pyöräyttää muutamassa minuutissa ja lautaselle lastataan reilusti vihanneksia, tofua, riisivermiselliä, pähkinöitä ja yrttejä.  Koko komeus kääräistään salaatinlehteen ja dipin kautta ääntä kohti. Tämä on myös kelpo tarjottava illanistujaisiin kavereiden kanssa, jos kaikki ovat jo kyllästyneet broadway-sipseihin ja americano-dippiin. Proteiinina tofun tilalla voi tarjota esimerkiksi katkarapuja, possua tai vaikka ankkaa.


Porkkana
Puolikas kurkku
puoli pakettia tofua
serrano-kinkkua
pähkinöitä
avocado
riisivermiselliä
thaibasilikaa
korianteria (koko maailman kaupoista tämä oli loppu, niin korvasimme sen lehtipersiljalla)
minttua

Kiehauta vesi ja nosta vermisellit siihen kypsymään pariksi minuutiksi. Huuhtele kylmällä vedellä. Pilko kaikki muut vihannekset lautaselle.


Valkosipuli-chilidippi:

1 yksikyntinen valkosipuli
puolikas chili
2 tl muscvadosokeria
2 tl valkoviinietikkaa
2 rl thai-soijaa
puolikas limen mehu
0,5 dl vettä

Pilko chili ja valkosipuli. Sekoita kaikki aineet ja anna maustua 10 min jääkaapissa.


Maapähkinävoidippi:

2 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
1 tl tabascoa
2 tl soijaa
2 tl hunajaa
2 tl valkoviinietikkaa
2 tl seesamiöljyä
mustapippuria
vettä jotta tahna hieman notkistuu

Sekoita kaikki aineet, lisää viimeisimpänä vesi, jotta rakenteesta tulee sopiva. Anna maustua hetki jääkaapissa.





20.3.2014

Kyproksen all inclusive-pöydässä

Vietettiin Hipin kanssa viimeinen lomaviikko Pohjois-Kyproksella. Agendana oli nauttia mahdollisimman paljon auringosta, viimeisistä lomapäivistä ja pikkukylän rajatuista nähtävyyksistä.

Satamakoira

Kylä oli varsin viehättävä Girne eli Kyrenia, riippuen millä kielellä puhutaan. Kyrenian päänähtävyydet olivat ihastuttava hevosnkengän muotoinen satama sekä sen välittömässä läheisyydessä sijaitseva linna ja sen museo. Museon ainoa "esine" oli vuodelta 300 eaa peräisin oleva laivan hylky, sekä sen (viini)lasti.



Ensin minua hieman kauhistutti kuullessani että hotellimme sijaitsee n. 10 km kylästä ja on siis all inclusive-hotelli. Meillä oli pohjalla "ei niin hyviä" kokemuksia Fuerteventuran vastaavasta hotellista viime talvelta. Mutta onneksi pelko osoittautui vääräksi. Shuttle-bussi vei kaupunkiin ja takaisin useita kertoja päivässä, hotellilla oli poneista spa:han ja omaan hiekkarantaan kaikki mukavuudet mitä ajatella saattoi, jos ei jaksanut lähteä kaupunkiin saakka. Hotellilla oli myös läjäpäin kissoja ja muutama vallan mainio rekku.

Ponit *sydän*
Jättitassu
Punainen

Nälkää ei tarvinnut nähdä, aamu aloitettiin aamiaisella, jossa tarjolla oli oman hedelmätarhan hedelmistä suklaamuroihin, paikallisista leivonnaisista papuihin kaikkea mitä keksi haluta. Kaikki oli tuoretta ja raikasta. Ja se, että aamiaisen sai nauttia terassilla auringossa ei yhtään pahentanut asiaa.


Lounaalla tarjoiltiin tietysti mezejä, sekä vaihtelevia lämpimiä ruokia. Salaattipöydästä sai kevyemmän sapuskan ystävä kasattua raikkaan salaatin. Jos lounaalta jäi nälkä, niin ennen illallista tarjolla oli kello viiden tee, ja mahdollisuus isoon uuniperunaan. Usein meiltä jäikin lounas väliin palloillessamme kaupungilla, niin peruna paikkasi verensokerivajauksen. Tarjolla oli myös minihamppareita, suolaisia ja makeita leivonnaisia ja kakkupaloja. Huh. eikä vielä ollut edes ilta.

Teellä törmäsimme myös paikalliseen erikoisuuteen, salepiin. Salep oli makea, paksu kuuma juoma, jota ilmeiseti saadaan orkideojen juurista. Ei kyllä hajuakaan miten. Juomaa tarjoillana käsittääkseni vain Turkissa (ja Pohjois-Kyproksella) ja talvisin. Sellaisenaan se oli meille hieman liikaa, mutta kahviin maidon sijaan sekoitettuna taivaallista. Salep-kahvia. Bongasimme lentokentältä purkin salep-jauhetta myös kotiin.



Illallinen tarjoiltiin jälleen buffasta, emme viikossa ehtineet edes maistaa kaikkea. Lisäksi olisi ollut mahdollisuus varata pöytä kebeb-ravintolaan tai panorama-ravintolaan kalaillalliselle. Itse kasasin useimpina päivinä alkupalapöyvstä kokonaisen ateria, voiko koskaan syödä liikaa tabboulehia, tsatsikia, fetaa, oliiveja ja hummusta? Myös kalat olivat tuoreita ja maukkaita. Hippi söi elämänsä parasta lammasta, jota hän jaksoi muistella monta päivää sen illallisen jälkeen. Jälkiruokapöytä taas oli käsittämätön, en ole missään nähnyt sellaista valkoimaa, kakkuja, hedelmiä, keksejä ja leivoksia.



Sanoinko jo että myös juomat kuuluivat pakettiin?

Tämä ei ollut sponsoroitu postaus. Hotelli oli Merit Crystal Cove.


Granolaa ja jogurttia

Tänään kannustan teitä jättämään kauppaan kaikki sokeroidut murot ja palmuöljyssä uitetut muromyslit. Granola on helppo ja nopea tehdä itse ja on sitä paitsi tuhat kertaa parempaa ja terveellisempää. Tällä kertaa ujutimme granolaamme hassel- ja saksanpähkinää, kookosta, seesaminsiemeniä, auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä ja maustoimme sen kanelilla ja ripauksella inkivääriä. Jos tykkää muromyslimäisemmästä rakenteesta, niin sekaan voi vaahdottaa yhden kananmunanvalkuaisen.

Motivaation maaliskuu



Granola

3 dl kaurahiutaleita
1 dl leseitä
2 dl pähkinöitä/siemeniä yms
ripaus suolaa
ripaus inkivääriä
ripaus kanelia
1/2 dl öljyä
2 rkl hunajaa

Rouhi pähkinät, sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään. Kuumenna öljyä puolisen minuuttia mikrossa ja sekoita hunaja siihen. Sekoita hunajaöljy kuiviin aineisiin. Paahda 150°C (kaasu 1) n. 15 min, välillä sekoitellen. Granola palaa herkästi joten kannattaa olla tarkkana.  Lisää halutessasi kuivatut marjat/hedelmät vasta paahtamisen jälkeen. Jäähdytä ja säilytä valolta suojattuna tiiviissä purkissa huoneen lämmössä. Tarjoa kylmän maidon tai jogurtin kanssa.



Muistathan jakaa omat hyvän olon vinkkisi ja osallistua kilpailuun!


19.3.2014

Minttua, raejuustoa ja kurkkua leivällä

Keskiviikon iltapalana tarjoillaan hieman tukevampi iltapala, joka sopii hyvin illan joogan jälkeiseen verensokerivajaukseen. Klassinen raejuusto-kurkkusalaatti tuunataan raikkaalla mintulla, ja lusikoidaan paahdetun ruisleivän päälle.

Motivaation maaliskuu


2:lle

Puolikas kurkku
1 prk raejuustoa
nippu tuoretta minttua
suolaa
pippuria
4 viipaletta hyvää ruisleipää

Halkaise kurkku, ja kaavi siemenet pois. Pilko kurkku ja sekoita se raejuustoon. Lisää silputut mintunlehdet ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda leivät, sipaise päälle voita ja lusikoi salaatti leivälle.



18.3.2014

Pähkinäinen hedelmäsalaatti, jogurttia ja hunajaa

Toisena vinkkinä Motivaation maaliskuun iltapalarintamalla tarjoamme retroherkun tuotuna tälle vuosikymmenelle, eli pähkinäisen hedelmäsalaatin. Ainakin omassa lapsuudessa joskus varhaisella 80-luvulla hedelmäsalaatti oli mummon luona pyhäpäivien jälkkäri ja se tehtiin pääosin säilykehedelmistä ja liemeksi lorautettiin ananas- ja persikkapurkin mehut. Nyt suosin tuoreempia raaka-aineita, pähkinät tuovat rouskua, hunaja hoitaa makeutuksen ja jugurtti tuo täyteläisyyttä. Parasta tässä on, että hedelmiä voi vaihdella kaapin sisällön mukaan.



Pähkinäinen hedelmäsalaatti 2:lle

1 banaani
1 omena
1 mandariini
1 dl appelsiinimehua
Puolikas granaattiomena
Kourallinen mustikoita
Kourallinen pähkinöitä
2 iso ruokalusikallista turkkilaista jogurttia
Hunajaa
2 viikunaa

Paloittele hedelmät, erottele granaattiomenan siemenet, rouhi pähkinät. Sekoita hedelmät ja marjat, lisää mehu. Annostele maljoihin ja lisää jokaisen annoksen päälle jogurttia, rouhittuja pähkinöitä ja halutessasi hunajaa makeuttamiseksi.



http://terveys.indiedays.com/

17.3.2014

Motivoiva mustikkasmoothie

Indiedays viettää Motivaation maaliskuuta, jossa 15 bloggaria kertoo vinkkejään hyvään oloon ja terveellisiin elämäntapoihin. Meidät valittiin mukaan (meidän ensimmäiseen ikinä) kampanjaan, ja innosta puhkuen olemme laatineet koko viikolle iltapalavinkkejä. Seitsemän iltaa - seitsemän uutta iltapalaa.


Iltapala mielletään usein epäterveelliseksi ja turhaksi ateriaksi, vaikka tosiasiassa pieni suunniteltu ja terveellinen iltapala saattaa jopa hillitä turhaa iltanapostelua. Lisäksi pieni iltapala auttaa urheilijoita palautumaan ja pitää tavallisen pulliaisenkin verensokerin tasaisena, jottei aamulla ole kiljuva nälkä. Joidenkin lähteiden mukaan iltapala kannattaa syödä pari tuntia ennen nukkumaan menoa, jottei uni häiriinny.

Kofeiinipitoisia juomia kannattanee vältellä iltasella, vaikka kofeiinin sietokyky taitaa olla hyvin erilainen kullakin. Hippi juo iltakahvit joka ilta, ja itse en voi edes katsoa kahviin päivä iltapäivän jälkeen, jottei yöunet katoa. Sama koskee teetä, minulle vain kofeiinitonta iltaisin.

Meillä surautetaan nykyisin lähes joka aamu smoothie aamupalaksi, joka onkin kivasti lisännyt hedelmien kulutusta, puhumattakaan C-vitamiinista ja kuiduista. Silloin tällöin teemme myös illalla smoothien, mutta silloin kaipaa usein pehmeämpää ja lempeämpää makumaailmaa kuin aamuisin. Tämä mustikka-kardemummasmoothie on täynnä makua, mutta kardemumma tekee siitä täydellisen lempeän iltapalan.


Mustikka-banaani-kardemummasmoothie 2:lle

2 dl jäisiä mustikoita
1 banaani
2 rkl jogurttia
1 dl maitoa (hyvin voi käyttää myös erilaisia kasvimaitoja, pähkinämaito on meidän suosikki)
1/2 tl kardemummaa
(hunajaa tarvittaessa makeutukseen)

Mittaa ainekset tehosekoittimen kuljoon ja surauta tasaiseksi. Voit myös käyttää korkeaa astiaa ja sauvasekoitinta, mutta jos smoothiesta oikein innostuu, kannattaa satsata tehosekoittimeen.


Motivaation maaliskuun teemasivuilla voit jakaa myös omat vinkkisi terveelliseen elämään ja voittaa 100 euron Puhdistamo-paketin. Osallistumaan pääsen alla olevaa banneria klikkaamalla.

http://terveys.indiedays.com/

12.3.2014

Elämänvalon juhlamuffinssit

Rakas Elämänvalomme täytti kunnioitettavat 8 vuotta. Ei mikään muksu enää. Ja koska meillä tykätään piristää arkea pienilä juhlilla ja mikään kissanristiäinen ei ole liian pieni tekosyy pienelle kakulle. Tai tässä tapauksessa muffinssille. Kaavin arkisena tiistaina kaapin pohjalta kaakaota, kourallisen pähkinöitä ja Kyproksen tuliais-halvat ja nakkasin ne kaikki sulassa sovussa muffinssitaikinaan. Vähän murenevia, mutta täynnä makua.


8 kpl kaakao-pähkinä-halvamuffinsseja

3 rkl kaakaota
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
60 g voita
1 kananmuna
1,5 dl maitoa
Kourallinen pähkinöitä rouhittuna
50 g halvaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja jäähdytä. Sekoita maito ja kananmuna keskenään niin että kananmunan rakenne rikkoutuu. Sekoita voi ja maito-munaseos kuiviin aineisiin varovasti käännellen. Lisää pähkinät ja halva ja sekoita nopeasti sekaisin. Nostele taikina muffinssivuokiin ja paista 225°C n. 5 min ja laske sen jälkeen lämpö n. 180 asteeseen ja paista n. 10-15 min kunnes tikkuun ei enää tartu taikinaa.


Olin jostain ulkomaanreissusta ostanut noita kynttilöitä ja yllätys oli suuri, kun ne eivät sammuneetkaan puhaltamalla. Olivat vähän niin kuin tähtisadetikkuja. Paketin tarkempi tavaaminen kertoi, että olivat taikakynttilöitä.