31.12.2014

Uusi vuosi ja uudet kujeet

Kamala flunssa on piinannut meitä molempia joulusta saakka, ja uusi vuosi meneekin rauhallisissa merkeissä. Pöytä on varattu ihastuttavasta Kombosta, josta en näköjään laajempaa juttua olekaan kirjoittanut. Korjataan tämä ensi vuoden puolella.

Blogi jatkaa vanhoilla linjoilla, toivottavasti taas hieman aktiivisempana. Omassa elämässä tein pienen suuren päätöksen ja hyppään uuteen projektiin alkuvuodesta.

Nyt kuitenkin haluamme toivottaa kaikille räiskyvää uutta vuotta!


29.12.2014

Pestopizza

Vaikka kuinka tykkäänkin jouluruoista, kaipasimme lauantaina vähän vaihtelua ruokavalioon (Sunnuntaina toki vielä jatkettiin laatikoilla ja rosollilla). Pizza on perusvarma, ja jokaisesta huoltoaseman kaupasta löytää siihen tarvittavat aineet. Itse olen lähiaikoina ihastunut valkoiseen pizzaan, ja tällä kertaa maustin sen pestolla ja tomaatilla. Simppeliä, helppoa ja maukasta. Hippi lisäsi omaansa vielä muutaman siivun salamia.



Pizzapohjasta minulla ei ole vielä olemassa täydellistä versiota, mutta lähes täydelliseen kuluu durumjauhoja, vehnäjauhoja, hiivaa, suolaa, vettä ja sokeria. Kun vettä laittaa n. 1,5dl, saa taikinasta kaksi pizzaa, molemmille omansa. Hyvään pohjaan kuuluu myös pikä vaivaus, reilu nostatus ja pizzakivellä varustettu kuuma uuni.

Perus valkoisen pizzan tekemiseen tarvitaan ruokalusikallinen creme fraichea pohjalle, päälle mustaleimaraastetta ja buffalomozzarellaa. Paistetaan niin kuumassa uunissa kun uuni antaa periksi, ja tällä kertaa maustoimme sen siis peruspestolla ja tomaatilla, lisäksi päälle laitettiin muutama nokare creme fraichea. Vielä kierros suolaa ja pippuria myllystä, lasiin vehnäolutta ja ääntä kohden.

 

26.12.2014

Perinteinen joulu

Meidän joulu meni hyvin perinteisellä linjalla.

Lautasliinat taiteltiin kuusiksi

Vanhat käpytontun istuvat piirongin laidalla

Alkupalapöydässä oli kaloja, rosollia ja sienisalaattia

Siika, lohi ja merilevä- ja mateenmäti ovat joulun ykkösherkut

Sienisalaatti ja rosolli hyvänä kakkosena perässä.

Hyvät juustot kuuluvat aattoyöhön lautapelien kera

Jälkkärin leipoi Patesserie Teemu&Markus

Suklaat hanittiin Chjockolta



18.12.2014

Vuoden joulukukat

Minulla on tapana käydä ennen joulua joulukukkakurssilla tekemässä kotiin jouluinen kukka-asetelma. Lisäksi usein teen asetelman Hipin vanhemmille jouluviemiseksi. Tänä vuonna minua kiehtoi erityisesti pelkistetty moderni linja perinteisillä kasveilla.

Istutin Ikean lasimajakkoihin murattia ja jouluruusuja, lisäksi Hipin vanhemmat saivat kauniin valkoisen amarylliksen. Perinteistä modernilla otteella. Multa ja kukkien juuret saavat näkyä kauniisti lasimaljojen läpi ja Hipin vanhempien asetelmassa syvälle maljakkoon istutetut kasvit korostavat kapeaa amarylliksen vartta.





11.12.2014

Sametinpehmeä maa-artisokkakeitto ja muita itsenäisyyspäivän ruokia

Meillä itsenäisyyspäivää vietettiin ystävien kera juhlien. Juhlia edelsi usean tunnin kokkaussessio jossa kukin taikoi pöytään ihanaakin ihanampia herkkuja. Kattoteema oli sormisyötävät, jota jokainen sovelsi omalla tyylillään.

Hippi taikoi alkukeitoksi pehmeän maa-artisokkakeiton, lisäksi pöydästä löytyi lohi-ruisnappeja, vegeslidereitä, juustoja, suklaapiirakkaa, tervaleipää, kinderpiirakkaa hilloja, hedelmiä, pähkinöitä, erilaisia salsoja ja dippejä ja ranskiksia aiolilla.

Alkudrinkkinä tarjoiltiin perinteinen glögikuohuviini ja boolimaljasta löytyi jouluista sangriaa.


Maa-artisokkakeitto

1 pieni purjo
500g maa-artisokkaa
1 isohko peruna
1 kasvisliemikuutio
Vettä niin että kasvikset peittyvät
1 dl kermaa
Suolaa
Valkopippuria

Tarjoiluun:
Oliiviöljyä
Maa-artisokkasipsejä
Lehtipersiljaa

Pilko purjo ja kuullota kattilan pohjalla. Kuori ja pilko maa-artisokat ja perunat kattilaan. Säästä yksi maa-artisokka sipsejä varten. Lisää vettä niin paljon että kasvikset peittyvät. Lisää liemikuutio. Anna kiehua kypsäksi, n. 15 min.
Siivuta sipsi-artisokka ohuen ohuiksi siivuiksi ja paista siivut öljyssä rapeaksi.

Soseuta keitto ja siivilöi jos haluat supersileää keittoa. Tarkasta suola ja lisää kerma ja valkopippuria.  Lisää pieni tilkka oliiviöljyä tarjoiluvaiheessa. Koristele lehtipersiljalla ja sipseillä.