25.10.2015

Parasta ikinä, Hasselbackan omenat

Olenko koskaan kertonut, että en ole ikinä oikein ollut lämpimien omenaruokien ystävä? Tai viime vuosina omenakin on alanut maistumaan lämpimänä, mutta mikään suosikki se ei koskaan ole ollut. Ennen kuin nyt. Näin jossain videon, jossa tehtiin Hasselbackan perunoiden tyylillä Hasselbackan omenoita, ja se näytti niin herkulliselta, että en voinut vastustaa kiusausta. Ja se oli parasta ikinä, tai ainakin paras omenaruoka ikinä. Makeaa, raikasta, tahmeaa ja kirpeää. Ja kylmää ja kuumaa. Helppo tehdäkin vielä. Nämä sopivat täydellisesti kurpitsarisoton jälkiruoaksi.



Kahdelle:

1 iso kotimainen, vähän kirpeä omena
2 rkl voita
1 tl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl sokeria
2 rkl gluteenittomia jauhoja (tai tavallisia, nekin käy)

2 palloa Jymyn vaniljajäätelöä

Kuori omena, halkaise kahtia. Koverra pikkulusikalla kota pois. Käännä omena tasainen puoli pöytää kohden, ja leikkaa siihen viiltoja n. puolen sentin välein. Älä kuitenkaan halkaise. Sulata 1 rkl voita, sekoita siihen fariinisokeri ja kaneli. Asettele omenat pieniin kulhoihin, ja valuta voiseos omenoiden päälle. Voit varovasti levittää viiltoja, jotta seos menee omenan sisuksiin saakka. Paista 200°C uunissa n. 15 min. Viipaloi sillä aikaa loppu voi, sekoita siihen sokeri ja jauhot. Lisää seos omenoiden päälle, ja paista uunissa vielä n. 10 min. Nosta jäähtymään, ja kun näpit pystyy koskemaan kippoon, niin nosta omenan päälle pallo jäätelöä ja nauti heti.


24.10.2015

Aamiaiskuppi

Yhtenä lauantaiaamuna googlailin brunssireseptejä, ja kuva tästä pienestä kupista jäi koputtelemaan takaraivoon. Näppärä aamiaisruoka, täydellinen brunssille ja nopea tehdä isommallekin porukalle. Sisältöä voi muokata omiin mieltymyksiin sopivaksi ja helppo testata uudempiakin makuyhdistelmiä. Me mentiin aika perusmauilla, pinaattia, fetaa ja kinkkua sitä käyttäville.


Aikainen äidin synttäribrunssi ja vielä aikaisempi isänpäiväbrunssi piti siällään muitakin herkkuja; erilaisia juustoja, kaloja, leikkeleitä, katkaravuilla ja savukalalla täytettyjä kuppeja. Salaattia, melonipalloja, patonkia ja jälkiruoaksi ihanan raikas key lime pie. Samppanjaa, tuoremehua ja kahvia.


Munakuppi 6:lle

6 kananmunaa
150g tuoretta pinaattia
1 valkosipulinkynsi
1 pieni sipuli
nokare voita 
100g fetaa
50g emmentalraastetta
(6 siivuka proscuittoa tai muuta kinkkua)
suolaa
pippuria

Pilko valkosipuli ja sipuli, kuullota ne voissa ja lisää pinatit. Kääntele kunnes pinaatti on pehmeää. Mausta suolalla ja pippurilla. Pilko feta ja halutessasi kinkku. Nostele kuppeihin feta, hieman juustoraastetta, pinaatti ja kinkku. Riko yksi kananmuna jokaisen kipon päälle, lisää loput juustoraasteesta keltuaisen viereen. Paista n. 200°C uunissa 10-15 min, kunnes juusto on sulanut ja valkuainen hyytynyt. Keltuainen saa jäädä löysäksi. Tarjoa tuoreen patongin kanssa tai vaikka ihan sellaisenaan.


14.10.2015

Arvonnan voittaja

Lippuarvonta suoritettiin luvatusti sunnuntaina, mutta valitettavasti postauksen teko viivästyi. Voittajalle lähti kyllä postia jo siilloin sunnuntaina.

Voittaja oli nimimerkki miimii. Onnea! Ja vastaathan lähettämääni sähköpostiin pikaisesti :)


5.10.2015

501 postausta hippeilyä ja lippuja Viini, ruoka ja hyvä elämä-messuille

Tämä on 501 postaus Kotihippi ja Leipuri -blogissa. Tai 501 postaus täällä Bloggerin puolella. Ennen tänne siirtymistä bloggailimme muutaman vuoden Wordpressin blogipohjalla, mutta helppo käytettävyys ajoi sitten Bloggeriin. Ei sillä, että vieläkään osaisin tätä juuri perustoimintoja enempää käyttää. Indiedaysin tekninen tuki lähestyi minua meilillä muutama päivä sitten, ja ymmärsin hänen viestistään ehkä joka kolmannen sanan. En ole vielä ehtinyt vastata.

Hippiblogi aloitti aikoinaan täysiverisenä leivonta- ja kakkublogina, mutta kolmisen vuotta sitten mukaan tulivat myös ruoka ja matkailu. Vai neljä? Indiedays Inspirationin jäseniä olemme olleet sen alusta alkaen, ja se tietysti toi myös ihan uusia tuulia bloggailuun. Keväällä aloitimme palstaviljelyn, joka näkyi myös täällä blogin puolella. Nyt tuntuu, että blogi elää taas jonkinlaista murrosta. Mutta siitä sitten enemmän kun suunta hahmottuu meillekin selkeäksi. Tai edes selkeämmäksi. Tai suunnaksi.

Pitäähän tietysti lähes tasanumeroita juhliakin. Arvontoja täällä ei juurikaan ole näkynyt, mutta nyt sattui niin somasti, että Messukeskus hyväksyi meidät viralliseksi Viini, ruoka ja hyvä elämä-messujen bloggaajaksi ja saimme luvan arpoa kaksi lippua messuille. Joten, jos messuilu Suomen suurimmilla ruoka-aiheisilla messuilla kiinnostaa 22.-25.10.2015 Helsingin Messukeskuksessa, huikkaa tähän alle vaikka terveisiä meille. Samalla lipulla pääsee myös Kirjamessuille. Arvomme kaksi lippua messuille kommentin jättäneiden kesken sunnuntaina 11.10.2015 klo 18:00.

Messuilla pyörimme itsekin, ja tietysti saa tulla kiskaisemaan hihasta. Ainakin aion maistaa Kalifornialaista Bearflag Dark Red Wine Blendiä, valkkareiden puolella kiinnostaa kaikki rieslingit. Lisäksi olen huomannut että pidän paljon huilupulloissa olevista valkkareista, joten ehkä maistelen niitä. Samppanja kiinnostaa myös aina. Tastingeista kiinnostaisi lakritsin ja viinin liitto, mutta se on valitettavsti meille huonoon aikaan.


4.10.2015

Pullapäivä

Tänään on kansallinen korvapuustipäivä. Ja se, jos mikä on hyvä syy leipoa pullaa. Nykyään silloin harvoin kun pulla tuoksuu tässä asunnossa, on taikina tehty tällä reseptillä . Taikinasta tulee aina maukasta ja pehmeää. Aina ei ehdi kypsyttää juurta yön yli, mutta jo muutama tunti tekee ihmeitä.


Tällä kertaa teimme täytteeksi tahnan ruokosokerista, voista, kanelista ja Wiener nougat crushista. Nougat suli ihanan tahmaiseksi täytteeksi uunissa. Toki sokeria olisi voinut hieman skaalta alas, sen verran makeita näistä tuli. Hyviä, ellei parhaita kuitenkin. Nämä kannattaa tehdä vuokiin, muuten on koko uuni tahman peitossa, ja epäilen ettei tuo lähtisi kovin helpolla irti.



3.10.2015

Lohiramen syksyn lämmittäjänä

Minun on monta viikkoa tehnyt mieli vuorotellen pho-keittoa ja ramen-keittoa. Nämä ovat aika samankaltaiset keitot, toinen vietnamista ja toinen alunperin Kiinasta, mutta ramen mielletään usein japanilaiseksi keitoksi. Niin tai näin, hyvää on. Tässä reseptissä on mutkat vedetty reilulla otteella suoraksi, flunssassa ei jaksa säätää. Usein olen tehnyt tämänkaltaiset keitot tofuun, mutta tällä kertaa paistettiin proteiiniksi lohta, joka siveltiin teriyaki-kastikkeella.



Liemi:
1,5 l vettä
2 kpl kasvisliemikuutio
2 rkl misotahnaa
1 sipuli
1 valkosipuli

Täytteet kahdelle:
pala kiinankaalia tai paksoita
1 avokado
1 lime
2 kananmunaa
300g lohta
teriyaki-kastiketta
100g vehnänuudeleita
4 rkl ituja
korianteria
chiliä
sriracha-kastiketta

Laita ensin liemi kiehumaan. Lisää kasvisliemikuutiot ja sipulit lohkoina kuorineen. Anna kiehua kunnes kaikki muu on valmista. Laita kananmunat kiehumaan. Keitä puolikoviksi, koosta riippuen 3-5 min. Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Viipaloi kiinankaali ja vokado. Nosta lautaselle. Nosta myös idut lautasille. Paista lohi rapeaksi, poista nahka. Kun lohi on kypsää niin valele se teriyaki-kastikkeella. Nosta kananmunan puolikkaat, nuudelit ja lohi lautaselle. Siivilöi liemi ja kiehauta. Kaada lientä lautasille, lisää korianterisilppu, chili ja sriracha-kastiketta maun mukaan. Purista lopuksi vielä limeä mausteeksi.

Lientä tulee reilusti, se kannattaa säästää seuraavan päivä lounasta varten tai laittaa pakastimeen, niin ramen muuttuu vieläkin nopeammaksi arkiruoaksi.