24.12.2015

Joulukissa

Näiden Elämänvalon kuvien myötä Hippilä vaipuu joululevolle ja haluaa toivottaa kaikille oikein rauhallista, maistuvaa ja rakkauden täyttä loppuvuotta. Hyvää joulua!




22.12.2015

Tuunaa oma joulukahvisi

Joulun aikaan kauppojen hyllyllä on tarjolla erilaisia joulukahveja, mutta joulun makua kahvikuppiin saa helposti myös kotona. Meillä juodaan pääasiassa espressopohjaisia kahveja ja niinpä Hippilän joulukahvinakin on cappuccino, mutta samat menetelmät toimivat varmasti myös suodatinkahvin kanssa, kunhan säätää määrät kohdilleen. 


Meidän joulukahvisekoituksen papuina käytetään Arvid Nordquistin Nero-papuja, joille jo lähtökohtaisesti lupaillaan pähkinän ja tumman suklaan sävyjä, eli varsin jouluista jo valmiiksi, mutta vielä jouluisempaan suuntaan kahvia saa vietyä itse maustamalla. 



Mitään suoranaista hulluttelua maustamisen ei tarvitse olla (kaikkea saa tietysti kokeilla!), vaan jauhetun kahvin sekaan lisätty pieni määrä kanelia tuo mukanaan jo reilusti joulun makua. Kaneli on syytä sekoittaa huolellisesti jauhetun kahvin sekaan, että maku pysyy tasaisena. Vaikka emme normaalisti kahvin kanssa sokeria käytäkään, niin valmiiseen kupilliseen tuntuisi sopivan varsin hyvin teelusikallinen ruokosokeria, joka tekee mausta hieman pehmeämmän ja makeamman. Halutessaan voi vielä päälle ripotella hieman kaakaojauhetta.

Maukkaita joulukahvihetkiä!


20.12.2015

Kookosmaidolla maustettu porkkanalaatikko

Kun näin idean, että porkkanalaatikon riisipuuro keitetään kookosmaitoon, en voinut vastustaa kiusausta kokeilla itsekin, vaikka kokeilu taisi tarkoittaa koko viikon mittaista porkkanalaatikkoputkea. Mutta onneksi porkkanalaatikko on minun suosikkilaatikko joulupöydässä. Varsinaisesti tämä ei maistu kookokselle, mutta kookos tuo kivan uuden vivahteen perinteiseen laatikkoon.


Näin:

1 dl puuroriisiä
1 dl vettä
puoli litraa kookosmaitoa
1 kg porkkanasosetta
suolaa
valkopippuria
2 kanamunaa
korppujauhoja
paroi nokaretta voita

Keitä puuro. Kiehauta vesi ja lisää riisit. Kun vesi on imeytynyt, lisää kookosmaito. Hauduta hiljalleen noin puoli tuntia. (Tee tässä vaiheessa porkkanasose, jos et osta valmista.) Anna puuron jäähtyä hetki, mausta se suolalla. Lisää porkkanasose, valkopippuri ja kananmunat. Sekoita. Kaada vuokaan ja asoita, ripottele korppujauhot pintaan. Lisää vielä muutama voinokare ja paista n. 1,5 tuntia 175°C uunissa (Kaasu 2-3).


Jos joulupöytä pitäisi kutistaa minimiin, niin tässä olisi minun kattaukseni. Juuston, merilevämädin, kylmäsavulohen, kananmunien ja porkkanalaatikon lisäksi tarjolle katettaisiin keitettyjä perunoita ja mummon rosollia. Ja jälkkäriksi suklaata.

15.12.2015

Piparkakkutalo olikin linnunpönttö

Kuten joku saattaa muistaa, tapanamme on leipoa piparkakkutalo kummipoikani ja hänen äitinsä kanssa. Tänä vuonna mukaan liittyi myös kummipoikani 3-vuotias serkkutyttö.  Oli ilo ja onni katsoa kun pikkutyttö keskitti koko tarmonsa karamellien asetteluun, ja kummipoika neuvoi häntä ihan samoin, kun olen opastanut häntä aikoinaan piparkakkujen saloihin. Ja itsehän en ole vanhentunut ollenkaan.

Vuosittain rakennelmamme ovat yhä lennokkaampia, ja jos kummipojalta kysytään, niin mitä isompia ja enemmän karkkia ja sokerikuorrutusta, niin sitä parempi. Tänä vuonna rakennelma oli kohtuullisen kokoinen, mutta ehdoksi asetettiin, että leivotaan sitten tarpeeksi pipareita. Yes sir!

Piparkakkutalo oli tänä vuonna someuskottava piparkakkulinnunpönttö. Hashtag Hyvää Joulua!





13.12.2015

Nopeat pähkinäfudget

Ennen joulua tulee aina kiire, mutta ei hätää. Nämä makean suolaiset pähkinäfudget valmistuvat 15 minuutissa jääkaappiin tekeytymään valmiiksi. Kääräise sellofaaniin ja vie lahjaksi tai pakasta joulua varten. Tai napostele sellaisenaan, kaikki käy.

n. 50 makeista

1 prk kondensoitua maitoa
400g tummaa suklaata
20g voita
3 dl pähkinöitä
halutessasi kookoshiutaleita
tilkka öljyä
ripaus suolaa

Rouhi pähkinöitä hieman pienemmiksi, jätä muutama kokonainen koristeeksi. Paahda pähkinöitä öljyssä, lisää suola. Lisää halutessasi kookoshiutaleet sekaan ihan lopussa, ne palavat helposti. Pilko suklaa kattilaan ja lisää maito ja voi sekaan. Kuumenna hiljaisella lämmöllä kunnes suklaa on täysin sulanutta. Lisää pähkinät ja kookos, sekoita. Nostele massa vuokiin tai levyksi pellille. Jäähdytä jääkaapissa noin tunti, tai kaksi. Fudge säilyy kylmässä noin viikon, voit myös halutessasi pakastaa sen annospaloina.




12.12.2015

Kesäkurpitsagalette

Vihdoinkin jotain suolaista! Blogin pitkän makeiden reseptien putken katkaisee suolainen galette, eli piirakka. Tämän voi tehdä nopeasti ja helposti, valmiista voitaikinasta tai hifistelemällä tehden taikinan alusta asti itse. Me tehtiin voitaikinaversio, ja tämä on helppo purtava myös vaikka tapaninpiävän rääppiäispöytään. Sisälle voi laittaa mitä vain mielen mukaan.



1 pkt voitaikinaa

1 pieni kesäkurpitsa
kourallinen kirsikkatomaatteja
2 valkospulinkynttä
1 pieni chili
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

70g juustoraastetta (esim emmental)
70g fetaa
30g parmesanraastetta

Pilko vihannekset, kierittele ne oliiviäöljyssä, ja mausta suolalla ja pippurilla.Paahda niitä 200°C uunissa, kunnes ne saavat hieman väriä pintaan. Kauli voitaikinalevy litteäksi uuninpellille, lisää keskelle juustoraste, paahdetut vihannekset, murusta feta päälle. Kääntele taikinan reunat täytteen päälle. Ripottele parmesan vielä koko komeuden päälle. Paista 200°C uunissa kunnes taikina on kypsää ja saanut vähän väriä, n. 30 min.


10.12.2015

Espressopavlova pähkinöillä ja boysenmarjoilla

Itsenäisyyspäivänä kutsuttiin kaverit kylään, katettiin telkkarin eteen maa-artisokkakeittoa, blinejä ja jälkkäriksi kahvinmakuista pavlovaa, joka oli koristeltu pähkinöillä, boysenmarjoilla ja suklaakastikkeella. Tämä voisin hyvin nähdä meillä vaikka tapaninpäivän jälkiruokana. Pohjan voi tehdä vaikka viikkoa etukäteen, ja juuri ennen tarjoilua vispataan kerma ja kootaan koristeet röykkiöksi marengin päälle.



Marenki:
3 valkuaista
2,5 dl ruokosokeria
1 rkl pikakahvijauhetta hienonnettuna ihan pieneksi
1 rkl perunajauhoja
1 tl valkoviinietikkaa

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää siihen sokeri pikkuhiljaa. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä massa pellille n. 23 cm halkaisijaltaan olevaksi kiekoksi. Tai tee vaikka joulukranssi. Paista 120° (Kaasu 2) n. 15 min, laske lämpötila 100°C (kaasu 1) ja paista vielä n. tunti, kunns pohja on ilmava ja kevyt. Ota lämpö pois uunista, ja voit antaa levyn olla jälkilämmössä vaikka yön yli.

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jugurttia
1 tl vaniljasokeria
kourallinen pähkinöitä
boysenmarjoja/viikunoita tms koristeeksi
Suklaakastiketta

Vaahdota kerma, sekoita siihen jugurtti ja vaniljasokeri. Paaha pähkinät, rouhi niitä vähän pienemmiksi. Nosta vaahto pohjan päälle juuri ennen tarjoilua, lisää pähkinät, marjat ja suklaakastike.




8.12.2015

Päärynä-piparkakkupiirakka

Olen jo pitkään halunnut löytää jotain uutta käyttötarkoistusta piparkkutaikinalle. Jossain Internetissä minua vastaan ajelehti kuva, jossa piparkakkua oli hyödynnetty yhdessä päärynän ja mantelin kanssa. Herkullista! Ja makeaa! Ja jos käytät valmista kaupan taikinaa, niin myös todella helppoa ja nopeaa. Täydellistä jouluun.



Piparkakku-päärynäpiirakka

300g piparkakkutaikinaa
1/2 pötköä mantelimassaa
2 päärynää

tomusokeria koristeluun

vaniljalla maustettua kermavaahtoa tarjoiluun

Sulata taikina, ja kauli se suorakaiteen muotoon. Halkaise päärynät ja koverra siemenkota pois. Siivuta ohuiksi siivuiksi. Levitä mantelimassa noin päärynän levyiselle alalle taikinan päälle, niin että ylä- ja alareunaan jää muutaman sentin kääntövara. Asettele päärynät mantelimassan päälle. Käännä reunat päärynöiden päälle. Paista 180° (Kaasu 3) n. puoli tuntia, kunnes taikina on kypsää. Anna jäähtyä, koristele tomusokerilla ja tarjoa vaniljakerman kanssa.




6.12.2015

Himmeli

Itsenäisyyspäivänä sopii rauhoittua, ja askarrella himmelikoristeet kuuseen. Kävin hyvän ystäväni kanssa Olkikaupan himmelikurssilla aikaisemmin syksyllä, ja rakentelin vielä kotonakin muutaman yksinkertaisen koristeen. Tällainen on helppo tehdä itsekin, materiaalina voi käyttää oikastaan mitä tahansa putkea, paperipillistä olkeen ja vaikka lasiin.


Tarvikkeet

Puuvillalankaa
Neula
12 pilliä
Sakset
Kissa


Mittaa noin kaksi metriä lankaa ja pujota se kaksinkerroin neulan silmään, tee solmu päähän. Mittaa, että kaikki pillit ovat saman mittaisia, itselläni oli noin 6 cm pitkiä ohuita mustia pillejä. Pujota lankaan kolme pilliä.


Solmi lanka yhteen niin, että pilleistä muodostuu kolmio. 


Pujota lankaan kaksi pilliä lisää.


Kierrä lanka kolmion alakulman ympäri niin, että ensimmäisen kolmion viereen muodostuu toinen kolmio.


Pujota lankaan taas kaksi pilliä ja kierrä lanka edellisen kolmion yläkulmaan.


Ja arvasit oikein, taas seuraavat kaksi pilliä, ja kierrä lanka edellisen kolmion alakulmaan.


Pujota kaksi pilliä lankaan, ja kierrä edellisen kolmion yläraunaan.


Pujota viimeinen pilli lankaan.


Yhdistä langat ja tee solmu. 


Pujota neula vasemmalla olevan pillin läpi kolmion päähän.


Yhdistä kolmioiden päät, ja tee solmu.


Päättele langat niin, että teet solmun siihen mihin pillit päättyvät ja pujota langanpäät pilleihin sisälle. Toisen langan voit jättää ripustuslenkiksi.


Anna kissan leikkiä himmelillä noin 10 sekuntia ennen kuin se hajoaa.


4.12.2015

Joulukuusimarengit

Marraskuussa ehdimme pursotella helppoja joulukuusimarenkeja. Nämä ovat näyttäviä sellaisinaan tai mahtavia vaikka kakun päällä.



15 joulukuusta

3 valkuaista
1,5 dl tomusokeria
1 tl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
tippa vihreää elintarvikeväriä
strösseleitä koristeeksi

Erottele kananmunista valkuaiset, mittaa muut aneet kulhoon ja siivilöi. Vaahdota valkuaiset ja elintarvikeväri kovaksi vaahdoksi, ja samaan aikaan siivilöi sokeriseos joukkoon. Massa saa olla ihan reilun vihreää koska se haalistuu uunissa. Pursota marengista 15 joulukuusta leivinpaperille, koristele strösseleillä ja paista 100°C (Kaasu 1) uunissa n. 45 minuuttia, kunnes marengit ovat kuivia ja keveitä.


2.12.2015

Joulumarkkinat ja -torit

Joulussa yksi suosikkiasiani on kaikki ihanat ja tunnelmalliset joulutorit ja markkinat. On ihana tunnelmoida pienessä pakkasessa (tai räntäsateessa)  glögimuki kädessä taitavien käsityöläisten tuotteita. Tykkään muistaa läheisiäni pienellä paketilla, ja mieluusti laitan sen rahan kotimaisten käsityöläisten ja pienyrittäjien pussiin.


Olemme useana jouluna käyneet pienellä joulumarkkinamatkalla, milloin Tallinnassa, milloin Riikassa. Kööpenhamina, Berliini ja Tukholma ovat tulleet tutuksi. Tänä vuonna suuntaamme Prahaan, ja vietämme siellä etätyömahdollisuuksia hyödyntäen kokonaisen viikon. Toivottavasti ehdimme käymään myös kuuluisassa kylpyläkaupungissa Karlovy Varyssa. Mummoni ja Vaarini viettivät siellä useita lomia, ja olisi kiva käydä katsomassa millaista siellä on.

Tässä kuitenkin listattuna muutamia suosikkitapahtumiani ja putiikkejani Helsingissä ja lähimailla. Näissäkin tulen kiertelemään ennen joulua.

Luovillan joulupuoti 
Xmas Garage 20.11.-23.12.2015
Lindt ystävämyynti 1.-4.12.2015
Naisten Joulumessut 2.-6.12.2015
Ornamon Design  joulumyyjäiset 4.-6.12.2015
Tuomaan markkinat 4.-22.12.2015
Kansallismuseon Joulu 5.12.2015
Käsityöläisten joulubasaari Kumpulassa 5.12.2015
Antiikin ja Taiteen joulumarkkinat 5.-6.2015
Xmas Bazaar at Siltanen 5.12.2015
Perinteiset Itsenäisyyspäivän Levymessut  6.12.2015
Studio Saariston Jouluputiikki 8.-11.12.2015
Kaapelin joulu 11.-20.12.2015
Kuvataideakatemian opiskelijoiden joulumyyjäiset 11.-13.12.2015
Nosturin joulukirppis 12.12.2015
Perinteinen joulutapahtuma Haltialan tilalla 13.12.2015
Rauhanaseman joulumyyjäiset 13.12.2015
Rawa Foodin Vegaani Joulu-Pop Up Caketeria 14. - 20.12.2015
Teurastamon joulumarkkinat 19.-20.12.2015
Suklaarasia, artesaanisuklaan joulumyyntitapahtuma 19.-20.12.2015

Täydennän listaa sitä mukaa kun mielenkiintoisia tapahtumia osuu silmiin, ja tietysti saa vinkata tapahtumista vaikka kommenttikentässä.

1.12.2015

Omenapalat glögin kanssa

Tervetuloa joulukalenteriin! Tämän on Hippiblogin järjestyksessään toinen kalenteri, ja tällä kertaa lupaan, että luukuista paljastuu muutakin kuin kissakuvia. Mutta myös Elämänvalolle on varattu oma luukku. 

Aina elämä ei mene niin kuin suunnittelee, ja joulukalenterikin jäi kesken. Mutta se ei estä meitä julkaisemasta jo tehtyjä luukkuja, joten joulukuussa postaustahti onkin hieman tiheämpi kuin viime kuukausina.


Ensimmäisenä tarjoillaan mukillinen höyryävän kuumaa glögiä, ja nopeita omenaherkkuja niille, jotka ovat jo kyllästyneet joulutorttuihin. Suosittelen myös tämän vuoden Blossaa, jossa on erityisen kaunis pullo ja herkullinen sisältö.

1 iso, vähän kirpeä omena
1 voitaikinalevy
2 rkl voita
1 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

Kuori omena ja poista kota. Lohko se kahdeksaan osaan. Jaa voitaikinalevy kahdeksaan osaan pitkittäin. Kierrä jokainen taikinasuikale yhden omenalohkon ympäri. Nosta palat vuokaan. Sulata voi ja sekoita siihen sokeri ja kaneli. Valele se taikinan ja omenalohjoken päälle. Paista 225°C uunissa n. 10 minuuttia, kunnes taikina on kypsää ja rapeaa. Nauti heti glögin kanssa.